Det är inte ovanligt många överfallsvåldtäkter

GP och polisen har fel på den punkten. DN har också felSVD med. Liksom AB. 16 anmälda överfallsvåldtäkter i Göteborg i juli i år ska jämföras med 21 i maj i år och 13 i juni år (i hela Västra Götaland visserligen, men de stora antalet sker i Göteborgsområdet som har 2/3 av regionens befolkning). Vidare med 17 i maj år 2011, 20 i juni 2011, 9 i juli 2011, 10 i augusti samma år och 17, 13, 20 resp 49 under samma månader 2010 (Källa: Brå).  Det totala antalet anmälda våldtäkter är i allmänhet 4-5 gånger högre (gäller inte augusti 2010).

Det är alltid fler anmälda överfallsvåldtäkter på sommaren och färre på vintern , men skillnaderna i Göteborg och Västra Götaland är mindre än i landet som helhet. I hela Sverige anmäldes cirka 50-60 överfallsvåldtäkter per månad på vintern och mellan 100 och 150 per månad på sommaren under de tre ovan nämnda åren. Polisen i GP:s artikel vet uppenbarligen inte vad han snackar om när han förnekar att antalet anmälda överfallsvåldtäkter är fler på sommaren.

Det blir sannolikt lite fler anmälda våldtäkter i juli i år i Göteborg än snittet, men det är ju långt ifrån de siffror som redovisas för augusti 2010. Den månaden kan sägas vara extrem och då kan det sägas att det var ovanligt många anmälda överfallsvåldtäkter. Men det kan inte sägas om årets juli. Inte ännu i alla fall.

De ovederhäftiga artiklarna i media där varken polis eller journalister brytt sig om att kolla hur det faktiskt ser ut får väl avfärdas med det vanliga. Den är ett resultat av nyhetstorka på sommaren kombinerat med eventuellt solsting (även om det verkar vara en tveksam diagnos just i år). Våldtäkter i sin helhet är ett stort problem, överfallsvåldtäkter är ett mindre problem och dessutom inte så stort som media och polisen ibland vill göra gällande. Genom deras sätt att inte presentera korrekta uppgifter skräms folk upp i onödan. De flesta våldtäkter begås av maken, fästmannen, pojkvännen, kompisen, vännen, nån släkting, nån man känner. I hemmet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements