Insiderfiffel i stor japansk bank – Nomura

Del 6 av 7 i serien Brottsliga och fifflande banker

1925 startade Nomura Securities som en spin-off från Osaka Nomura Bank (idag Resona Bank). Grundare var finansmannen Tokushiki Nomura II som också var den som grundade Osaka Nomura Bank. 1938 fick Nomura tillstånd att handla med aktier och 1963 noterades företaget på börsen.

Nomura Group är som helhet en så kallad keiretsu (ett japanskat storkonglomerat som liknar den svenska Wallenbergsfären i mångt och mycket) och moderbolaget Nomura Holdings äger i allmänhet bara kontollerande intressen i de förwtag som ingår i gruppen. När det gäller den finansiella verksamheten så är dock Nomura Holding moderbolag och de andra finansbolagen som Nomura Securities, Nomura Asia Holdings (var tidigare Lehman Brothers asiatiska verksamhet), Nomura Europe Holdings (Lehman Brothers tidigare investmentbankverksamhet och verksamhet i Europa) och Nomura North America är dotterbolag till Nomura Holdings. Investmentbankverksamheten har sitt huvudkontor i Europa, närmare bestämt London.

I samband med Lehman Brothers konkurs 2008 köpte Nomura både den asiatiska och eurpeiska verksamheten från Lehman Brothers konkursbo. Som ett resultat av det flyttade investmentbankverksamhetens huvudkontor till London. Det är inom investmentbankens verksamhetsområde som flera fall av insideraffärer har avslöjats:

The cancellations follow the brokerage’s admission that some employees played a part in leaking confidential information in three alleged insider-trading cases linked to share issuances in 2010.

Nomura’s involvement surfaced in March, when the Securities and Exchange Surveillance Commission sought penalties against other firms over trading in shares based on nonpublic information related to share offerings. The SESC hasn’t proposed fines on Nomura.

The company’s acknowledged role thus far isn’t subject to insider-trading sanctions because there is no indication the firm profited from the information. The industry watchdog can, however, ask the Financial Services Agency to take action if it finds a lack of control at an underwriter. The FSA could issue a business-improvement order or suspend part of Nomura’s business operations.

While Nomura has taken a number of steps to forestall any government action, its plight has become an increasing area of concern.

Som ett resultat av de upprepade skandalerna med insideraffärer har två av företagets chefer till slut tvingats att avgå, koncernchefen Kenichi Watanabe och bankens operative chef Takumi Shibata:

Nomura Holdings Inc named Koji Nagai as its new CEO on Thursday and said it was likely more insider trading cases would come to light in a scandal that forced Kenichi Watanabe to quit as head of Japan’s top investment bank.

The management shake-up was confirmed in a news conference at the end of a dramatic day in Tokyo that also saw Watanabe’s top lieutenant, Takumi Shibata, resign over leaks of insider information to clients of its securities unit in 2010.

Nagai, a three-decade company veteran, took over that unit in April as part of a management reshuffle.

In an update on its own investigation into the scandal, Nomura said there was a ”high possibility” more insider trading leaks would be uncovered beyond those reported to the Financial Services Agency.

The resignations of Watanabe and Shibata, Nomura’s chief operating officer, and their replacement by Nagai and Atsushi Yoshikawa, the head of its U.S. operations, would take effect on Aug. 1, the bank said.

The departure of the architects of Nomura’s takeover of the Asian and European assets of Lehman Brothers raises questions about the future of the global expansion strategy they pursued.

Efertsom fifflet pågått i de delar av Nomura som tidigare var delar av Lehman Brothers känns det ju lite somom den fiflande ochs pekulativa företagskulturen i Lehman Brothers har fortsatt frodas inom de delar av Nomura om tidigare tillhörde Lehmans. Intressant är att fiffalrna på Nomura hör till dem som media brukar citera när det gäller att bedöma ett lands eller ett företags ekonomiska läge. Man citerar alltså folk som fifflar i ett företag som förra året gick med brakförlust. Det verkar onekligen lite dumt att lita på några som inte ens kan sköta sina egna affärer.

Läs mer: DN1, 2, SVD1, 2, 3, 4AV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Kriminella banker – Anglo Irish BankBrittisk bank fifflar och hjälper Iran >>
Advertisements