Förändringar i den politiska bloggvärlden – Jinge har lagt av

Bloggaren Jan Inge Flücht som under mycket lång tid drivit den största och mest välbesökta vänsterbloggen, Jinge, har i praktiken lagt av som politisk bloggare. Han fortsätter blogga i mindre skala på bilderblogg.se  där ett och annat politiskt inlägg dyker upp och ibland dyker han upp som gästskribent på sin gamla sajt. Han har tröttnat efter att i praktiken ha hållit på sen 2003:

Idag har jag bloggat i ungefär åtta år, år 2003 gjorde jag om min gamla hemsida till en anslagstavla med post-itlappar där jag skrev små kommentarer till vad som hände ute i världen, mest om politik förstås, men alltid begränsat till cirka hundra ord, det var det som rymdes på dessa *.jpg-lappar.

Men allt har sin tid, när man som jag kommer till en punkt där man tycker att man skrivit allt, och sedan skrivit allt igen och dessutom upprepat det massor av gånger, ja då är det dags att lägga ner verksamheten och göra något annat. Det som hindrat mig från att dra ur sladden har varit läsarna, det har kommit 121 000 kommentarer på sådant som jag har skrivit, kommentarer som jag har läst eftersom kommentarerna har varit modererade. Fem-sex procent av kommentarerna har slängts i papperskorgen på grund av avvikelser från de uppsatta reglerna om allmän hyfs, och för några dagar sedan så passerades besök nummer tio miljoner.

Bloggen har dock inte upphört utan har tagits över av Anders Romelsjö:

Jag har 25 juli tagit över som ansvarig för Jinges blogg, sedan Jinge frågade mig för en tid sedan. Jinge har haft 10 miljon besök på 10 år och ligger i topp då det gäller politiskt inflytande enligt www.politometern.se. Bloggen heter Anders Romelsjö på jinge.se (http://jinge.se). Det var inget lätt beslut. Jinge skriver ofta, han skriver bra och tar upp angelägna frågor, och är pensionär. Jinge och jag har liknande syn på många politiska frågor. Jag är partipolitiskt obunden, liksom Jinge. Jag arbetar ungefär halvtid (på KI och åt Transportstyrelsen) och har alltså mindre tid och är något äldre än Jinge. Pga. av detta och då det finns så många kunniga skribenter kommer jag gärna ge plats åt gästbloggare.http://aromelsjö.se kommer att finnas kvar.

Det har märkts på Jinges blogg att han trappat ner. Sen början av sommaren har min blogg stadigt varit mer läst då jag skrivit fler inlägg än Jinge. Något som har betydelse för antalet läsare. Överhuvudtaget har det bloggnätverk som finns kring Socialistiska Partiet blivit allt mer dominerande bland de vänsterpolitiska bloggarna. Det handlar om bloggar som Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Göinge, Röda Lund med flera. Pepprat Rödgrönt hör också dit även om om innehavaren på den bloggen lämnat Socialistiska Partiet. Så här skriver han om förändringarna på Jinge.se:

Nu ser jag att han tröttnat på verksamheten och ska begränsa sig till att hålla på med en bildblogg. Men eftersom det inte bara varit en mycket professionell, utan också en kommersiell blogg, så lägger han inte ner den. Istället  har han  sålt bloggen till Anders Romelsjö, som driver den vidare under samma namn och med samma utseende. Vet inte om det kommer att innebära några större politiska förändringar. Det finns nog anledning att fortsätta följa denna blogg. Bland annat publicerar han ett intressant inlägg av Uppsalabon Gábor Tiroler, som är samordnare för nätverket Medicinare för Kuba, där han skriver om de svenska medierna och den omskrivna bilolycka på Kuba där en svensk kristdemokrat var med.

Pepprat Rödgrönts  positiva uppfattning om utvecklingen på Jinges blogg delar jag dock inte. Under Anders Romelsjös ledning har bloggen blivit en tummelplats för en del av de reaktionärer som kallar sig vänster men som stöder förtryckare som Assad och Ghaddafi. Något som naturligtvis aldrig kan vara vänster.

Det finns några få topplistor när det gäller politiska bloggar och deras besökarantal. En är Blogtoplist och där återfinns  min blogg på plats 2, Anders Romelsjö på Jinge.se på plats 4, Röda Malmö på trettonde plats , Kildén-Åsman på artonde samt Annarkia på plats 23 för att nämna de allra mest lästa. På Bloggportalen är min blogg på plats nummer 5 just nu, Jinge.se på plats 10, Röda Malmö på plats 25 och Kildén & Åsman återfinns på en 34:de plats. Övriga vänsterbloggar på den listan är Kommunisternas Blogg (26).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hej Svensson! En kanske lite petig anmärkning. Någon ”positiv uppfattning om utvecklingen” av bloggen Jinge har jag inte uttryckt, däremot att det finns anledning att följa den, för det tror jag definitivt.
  Bra t.ex. att Tirolers inlägg om bilolyckan på Kuba publicerades. Tycker också att Romelsjö skrivit intressanta och välformulerade saker på sin tidigare  blogg i eget namn.
  Visst är det så att synen på utvecklingen i t.ex. Libyen eller Syrien lett till en mycket djup
  klyfta mellan delar av vänstern som tidigare kunnat enas i arbetet för
  fred och solidaritet. Jag är inte så välorienterad om den ”tummelplats för reaktionärer” som du talar om. Eftersom jag inte har en så bestämd åsikt i dessa frågor som t.ex. du har tycker jag att det känns knepigt att kalla folk för reaktionärer på detta sätt.

  • Ja, vi är lite olika. Du är betydligt smidigare än vad jag är. Min blogg lever lite på att vara lite tvärsäker och bombastisk och jag är ju sån själv. Även om jag gärna ändrar mig när jag inser att jag har fel.

   Att vara mot Assad som jag är ser jag inget kontroversiellt i. Att i praktiken ge stöd till Assad för att oppositionen inte är för den korrekta politiken eller av det korrekta slaget som fler av skribenterna (Björn Nilsson exempelvis) är som jag ser det onekligen reaktionärt. osv.

   Jag har inte följt Jinges blogg på mycket länge. den är helt enkelt för tråkig. Det är de flesta vänsterbloggar. De skriver mest om internationella frågor. Undantag är Stefan Bergmark, Röda Malmö, Annarkia, Jonas Sjöstedt, din egen blogg samt några till. De bloggarna följer jag.

 • Pingback: Nyheter i bloggosfären: Kildén & Åsman på egen domän | Svensson()