Fjärde största dagliga nyhetsmedium i Göteborg – inte välkommen på Bokmässan

Del 1 av 7 i serien Bokmässan 2012

Ja inte riktigt fjärde största dagliga nyhetsmedium, men den fjärde största dagliga skriftliga nyhetsförmedlaren och nyhetssajten i Göteborg är inte välkommen till Bokmässan i Göteborg. Det handlar alltså om min blogg som med cirka 2 500 läsare varje dag är fjärde största skrivna nyhetsajt i stan, efter GP, GT och Metro. Varken Göteborgs Fria eller ETC Göteborg har lika många läsare per dag eller på en vecka.

Men till bokmässan är jag inte välkommen. Inte som ackrediterad journalist i alla fall. Detta trots att det inte är någon som helst skillnad på min blogg eller vilken tidning som helst. Bloggen, eller webbtidningen om ni så vill, har utgivningsbevis, ansvarig utgivare (jag själv), redaktör (jag själv), flera skribenter och är dessutom en av Sveriges största bokrecensionssajter. Men till bokmässan får jag inte komma. I alla fall inte som ackrediterad. Jag, som har pressleg, kan på nåder få en gratisbiljett till en dag. Så att jag kan titta på montrarna. Så jag kan komma iofs komma dit, men inte som ackrediterad.

Bokmässan har som regel att man ska vara utsänd av en redaktion. Jag är utsänd av webbmagasinet (eller bloggen om ni så vill) Svensson för att bevaka bokmässan, men kan inte få ackreditering, så de följer inte ens sina egna regler. I mejl hävdar de att de har ytterligare en regel, att bloggare inte kan bli ackrediterade. Men den regeln följder de inte heller. Det finns bloggare som är ackrediterade.

Men jag kan förstå att man måste begränsa antalet ackrediterade. Jag inser att det lätt kan bli hur många som helst annars. Men jag vet att betydligt mindre publikationer än min blogg har blivit ackrediterade och jag tycker att en princip om att bloggare inte kan få ackreditering är, milt sagt, något omodern. Och, ja, jag kommer att  ta emot en gratisbiljett om jag nu inte trots allt får en ackreditering. För på många av de seminarier och programpunkter jag eventuellt vill komma in på och har tid att besöka kan jag ju säkerligen komma in på ändå (exempelvis de som ABF ordnar) .

Se detta inlägg som en början på Svensson-bloggens bevakning av Bokmässan. Kommer jag att kunna komma in? Får jag ackreditering? Får jag en gratisbiljett? Eller kommer jag att lyckas planka? Hur många seminarier kan jag möjligtvis komma in på? Kommer jag att lyckas komma till tals med nån kändis? Eller med nån kompis? Ja, det finns en del att skriva om. Kanske också om lite intressanta seminarier eller böcker också.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series NavigationAtt ansöka om ackreditering på bokmässan >>
Advertisements