Kriminella libanesiska klaner – myt eller fakta?

I Tyskland är det ganska väldokumenterat, om än sannolikt överdrivet i media, att det finns ett antal kriminella grupperingar bland invandrade familjer från Libanon. Dessa familjer kallas ofta kurdiska och kallar sig själva ofta för kurder. Deras ursprung är dock lite oklart, men de härstammar ursprungligen från det område som idag är Turkiet. Folkgruppen kallas oftast mhallami i mer vetenskapliga artiklar, men ofta kurder eller araber till vardags, lite beroende på vilket land eller vem det handlar om. De kan ha varit kurder från början, de kan också ha varit arameer (assyrier/syrianer) eller araber. Klart är i alla fall att många av dem en gång i tiden flyttade till/hamnade i det område som idag är Libanon och att de pratar arabiska, inte kurdiska eller arameiska (det språk syrianer/assyrier pratar). Från Libanon flydde många av dem på 1980-talet till Tyskland, Sverige och andra länder.

Bland dess familjer/klaner finns grupper som anses ägna sig åt kriminell verksamhet. Den tyska polisen och media i Tyskland nämner namn som Miri, Al-Zein (också Zein, El Zein), Khodr, Ali-Khan och Saado som såna klaner. Det betyder inte att alla personer som har dessa namn på något sätt är kriminella, utan snarast är det så att enbart en liten minoritet av personer från dessa familjer eller klaner sysslar med brottslig verksamhet. I Sverige förekommer det också relativt välkända personer och familjer som tillhör gruppen, exempelvis Nabila Abdul Fattah, socialpedagog, kolumnist och debattör och den relativt välkända livsmedelshandlarfamiljen Simmo i Göteborg. I Malmö och på andra orter finns familjen Fakhro, känd från en intern familje/klanfejd kring åren 2004-2007. Andra namn som tillhör familjer/klaner inom Mhallami-folkgruppen ska enligt uppgift vara Atriss, Fattah, Harb, Mery, Omari, Omayrat, Ramadan, Rammu, Sha‘bu, Sharif, Shaykhmusa och Siyala. Observera att det inte finns något samband mellan personer med dessa namn och kriminalitet.

Totalt beräknas antalet mhallami vara cirka 150 000 i världen, 60 000 i Turkiet, främst i provinserna Batman och Mardin, 50 000 i Libanon och 40 000 i Europa varav 15 000 i Tyskland (8 000 i Berlin, 3 000 i Bremenområdet och cirka 2 000 i Essen) och resten främst i Nederländerna, Sverige och Danmark. En del Mhallami har också invandrat direkt från Turkiet till Väst- och Nordeuropa, men de allra flesta har kommit från Libanon.

En del av familjerna i Sverige är ökända eller omges av rykten om våldsamhet, brottslighet och kriminalitet. Det gäller släkten Ali-Khan (också Ali Khan eller Alikhan) i Göteborg som omges av ett omfattande rykte av våldsamhet och kriminalitet utan att någon gång påstås vara en del av den organiserade brottsligheten det sätt som Miri och Al Zein är i Tyskland enligt den tyska polisen (en sak som delvis ifrågasätts av en del journalister och som uppenbart överdrivs av polisen och en del media). Ali-Khans rykte påminner om det rykte som familjen Magnusson hade på 1970-talet. Även den familjen hörde hemma i nordöstra Göteborg liksom familjen Ali Khan. Familjemedlemmar har varit inblandade i kända våldsdåd, men nämns aldrig bland de ledande tungt kriminella i Göteborg. De flesta människor som bär namnet är dock med all sannolikhet inte kriminella och inte inblandade i våldsamheter. Så var det med familjen Magnusson och så är det säkerligen med Ali-Khan.

I Malmö har släkten (klanen) Fakhro ett liknande rykte som Ali-Khan har i Göteborg. Mycket beror detta den våldsamma och delvis blodiga släktfejd som pågick i början av 2000-talet och fram till omkring år 2007. Men även innan dess var många medlemmar ur den ena grenen av släkten straffade för en mängd olika former av brott. Släktfejden ska ha utbrutit kring en osämja kring skattesmitning, svarta pengar, giftermålsuppgörelser som ogillades och ogiltigförklarades och en del annat. Orsaken är beroende på vem som tillfrågas. Familjen Fakhro nämns sällan i samband med den grovt organiserade brottsligheten i Malmö. Observera att familjen är stor och många bor i Sverige, framförallt på olika håll i Skåne. De allra flesta som bär namnet Fakhro är inte på något sätt kriminella och var (är?) inte på något sätt inblandade i släktfejden. De är inte ens alltid nära släkt med andra som bär samma namn.

Man kan desutom heta Fakhro och vara från helt andra delar av världen än Libanon eller Turkiet, exempelvis Bahrain. Även namnet Miri bärs av folk som inte har något med Libanon eller Turkiet att göra.

Rykten om och talet om att det finns otroligt mäktiga och farliga kriminella libanesiska klaner verkar mest vara myt och rykten. Precis som bland alla människor finns det en liten grupp kriminella och en överväldigande majoritet skötsamma. Mäktiga kriminella libanesiska klaner i Sverige känns alltså i huvudsak som en myt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Gilla Anders_S på Patreon!

6 Svar på “Kriminella libanesiska klaner – myt eller fakta?”

 1. Inte turkar. Mhallami heter folkgruppen. Förmodligen syrianer som konverterat till islam. De kallar sig själva kurder och de flesta anser att de är kurder. De pratar i allmänhet arabiska. Huvuddelen bor i Turkiet, Libanon, Tyskland och Sverige.

 2. Jag tror inte jag missuppfattat. Ingen vet om mhallami var kurder, syrianer eller turkar från början. Det är egentligen ointressant. Genom att mhallami uppenbart diskriminerats och förföljts i många länder så är min uppfattning att det emsta troliga är att mhallami från början var syrianer/assyrier, konverterade till islam och sen förföljts av alla. Ursprunget i Mardin/Midyat-området understöder denna teori som ju först förts fram av forskare i Tyskland. Det är alltså ingen som tvivlar på att mhallami från början kommer från det nuvarande Turkiet.

  Att det finns många mhallami som kallar sig kurder är uppenbart. Det gör exempelvis Fattah (och den kända Nabila från den familjen, som jag känner personligen). Det är inte heller så konstigt. En del forskare anser att mhallami är kurder som bytt språk. Kurder är ju större delen av befolkningen i Mardin-området även om Turkiet som land säkert förnekar det. Turkiska var ju dessutom ett påtvingat språk i Turkiet så det fanns fördelar med att byta språk för många. Så även folk tidigare pratat nåt annat språk så kunde man få fördelar genom att prata turkiska (jag känner också kurder som bara pratar turkiska). Samma med arabiska i Libanon.

  Säkert är det så bland er som bland resande. Olika familjer och grupper hävdar olika bakgrund. En del resande hävdar exempelvis att de härstammar från romer (något forskningen är ganska övertygad om), andra att de härstammar från ryska krigsfångar, åter andra att de härstammar från svenska hästslaktare osv. Sanningen är nog att de härstammar från alla de grupperna och fler därtill. Det finns inga ”rena” folk. Så de som kan sägas ingå i mhallami-gruppen idag härstammar säkert från både turkar, syrianer/assyrier, armenier, kurder, araber, druser och andra folk vi kan finna/kunde finna i sydöstra Turkiet och Libanon. Jag är exempelvis själv resande, finne, ryss, mongol, svensk, dansk, engelsk, fransk och irländsk om vi ska se till min bakgrund. Sannolikt också jude. Det finns inga ”rena” folk. Sånt är en myt.

  Är du förresten medveten om att ditt (taget?, giftermål?) efternamn uppfattas som judiskt av många svenskar som är lite äldre?

  Jag känner exempelvis också en del latinamerikaner som är armenier. De kan prata turkiska och armeniska vid sidan av spanska och svenska. De har levt i Latinamerika i 100 år innan de flydde till Sverige. Deras barn som växt upp här kan dock bara svenska och spanska förutom de språk de lärt sig i skolan.

 3. Jag heter khodr i efternamn och jag är inte kurd ifrån Libanon, min familj pratar libanesiska och om vi ska kolla tillbaka i mina förfäder så är 5% av dem turker inte kurder 🙂

  1. Ja, självklart kan det vara så. Jag heter Svensson, men jag har bara ett fåtal svenska förfäder, det är farfar och mormors far. Namn säger sällan vem du är eller och inte alltid något om vilket ursprung som du har.

Kommentarer är stängda.