1-maj Jönköping – stökigt korta stunder

Antalet nazister (Svenskarnas Parti)  som försökte demonstrera i Jönköping idag var nånstans mellan 100 och 200. Det möttes av något  fler motdemonstranter. När motdemonstranter närmade sig nazisterna blev det stökigt en eller flera korta stunder med kastade flaskor, knallskott och fem personer ska ha skadats. Totalt greps sju personer misstänkta för brott mot lagen om förbud mot maskering i fyra fall, en misstänkt för skadegörelse, en för misshandel och en för förberedelse till misshandel. Vidare omhändertogs 29 personer för störande av allmän ordning och åtta personer omhändertogs och avlägsnades från platsen av samma orsak. Ytterligare 15 ska ha avvisats utan att omhändertas. Dessutom Huvuddelen av dessa var sannolikt motdemonstranter men några ska också ha varit nazister.

I ett annat sammanhang brändes 3 bilar upp. Sannolikt handlar det om anlagda bränder och en av de brinnande bilarna.

I polisinsatsen deltog en större grupp poliser från Göteborg med SPT-utbildning. Dvs poliser med specialutbildning för att hantera större folkmassor och oro i folkmassor. Sannolikt var inte piketen med som en del media tycks tro. Därför avlöpte det hela betydligt bättre än i Eskilstuna för ett år sen då polisen totalt misslyckades med sin uppgift och istället lät nazisterna får i princip fritt utlopp för sina våldstendenser. Polisen tyck ha använt hästar i viss situationer (min erfarenhet är att det sällan är speciellt bra) och enligt vissa motdemonstranter också pepparsprej.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements