Bästa grävande journalistiken de senaste 25 åren

Tidningen Scoop har gjort en listor över de bästa grävande reportagen och de bösta grävande journalisterna de senaste 25 åren. Den gjordes redan i september. De tio bästa och viktigaste är enligt dem följande reportage:

1. EBBE CARLSSON-AFFÄREN
När: 1988.
Var: Expressen.
Vem: Per Wendel.
Historien om Ebbe Carlsson har allt. Statsministermord, makt, sex, inkompetenta poliser, en sparkad minister och en journalistkår som blir förd bakom ljuset. Kvällstidningsgräv när det är som bäst.

2. THOMAS QUICK/STURE BERGWALL
När: 2008 –
Var: Dokument inifrån och boken ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”.
Vem: Hannes Råstam.
Flera journalister och tyckare som Leif GW Persson var skeptiska till morddomarna mot Thomas Quick. Men det vara bara Hannes Råstam som kunde gå till botten och avslöja en av vår tids största rättsrötor.

3. EGYPTENAVVISNINGARNA
När: 2004 –
Var: Kalla fakta, TV 4.
Vem: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin.
USA:s krig mot terrorismen nådde Sverige. Och den svenska regeringen lät i hemlighet lämna över två terrormisstänkta egyptier i ett CIA-plan på Bromma flygplats. De fördes till Egypten och torterades. Regeringen lyckades mörka skandalen i flera år.

4. SAUDI-AFFÄREN
När: 2012 –
Var: Ekot, Sveriges Radio.
Vem: Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hjälpte i hemlighet Saudiarabien att planera att bygga en vapenfabrik. Försvarsminister Sten Tolgfors ljög och affären hamnade i konstitutionsutskottet. Tre veckor efter avslöjandet avgick Tolgfors.

5. OSMO VALLO
När: 1995 –
Var: Striptease, SVT.
Vem: Janne Josefsson och Hannes Råstam.
Ett polisingripande i Karlstad slutade med att den drogpåverkade Osmo Vallo dog. Trots att flera vittnen såg hur polisen använde kraftigt våld väcktes inget åtal. Janne Josefsson och Hannes Råstam grävde i fallet under lång tid och skandalerna hopade sig.

6. TRUSTORHÄRVAN
När: 1997 –
Var: Svenska Dagbladet och boken ”Svindlande affärer – historien om Trustor”.
Vem: Gunnar Lindstedt.
En av samtidens största finansskandaler. En raffinerad bolagsplundring på minst en halv miljard kronor slutade med långa fängelsestraff för ett par av de inblandade. Huvudmannen Joachim Posener håller sig fortfarande gömd.

7. RASISMEN I VALSTUGORNA
När: 2002.
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson.
Ett sensationellt avslöjande om hur flera politiker talade med kluven tunga om invandrare. Flera av dem filmades med dold kamera när de utryckte sig mycket rasistiskt. Har ett tv-program avgjort ett val så är det valstugereportaget.

8. MOTALA-SKANDALEN
När: 1995 –
Var: Motala Tidning och boken ”Sölve & Co”.
Vem: Britt-Marie Citron.
Dagliga krogbesök, lyxresor med familjen, egna bilar och obligationer. Det fanns ingen hejd på hur Motalas kommunledning använde skattepengarna. Inspirerad av Expressens Sahlinaffär grävde Britt-Marie Citron och skrev så pennan glödde. Huvudpersonerna dömdes till fängelse och Citron fick Stora journalistpriset.

9. TELIASONERA
När: 2012 –
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin.
Missstänkta mutor i miljardklassen betalade TeliaSonera för att etablera sig i diktaturen Uzbekistan. Ett gräv av internationellt snitt som gav vd:n Lars Nyberg sparken och Trojkan en guldspade.

10. KÖNSKRIGET
När: 2005.
Var: Dokument inifrån, SVT
Vem: Evin Rubar.
”Män är djur”. Uttalandet från Ireen Wachenfeldt, ordförande för landets kvinnojourer, kommer sent att glömmas. En granskning av hur radikalfeminismen fick stort inflytande på jämställdhetsminister Margareta Winbergs politik. Tittarstorm och 174 anmälningar till granskningsnämnden. Delar av programmet fälldes för partiskhet.

På tolfte plats har de Isabella Lövins bok Tyst Hav som jag inte tycker borde vara med överhuvudtaget då den i de grävande avsnitten far med en lång rad insinuationer och rena faktafel. På trettonde plats har de placerat Uppdrag Gransknings program om Göteborg 2001 men själva fått fakta helt fel. Det var inte en person som sköts, utan tre, det var inte 500 som greps utan fler än 1 200. Scoop verkar inte vara nåt vidare på faktakontroll. Det måste ju betraktas som en mycket dålig egenskap hos journalister som uppger sig vara grävande (jag har mejlat och påpekat felen, får se om de ändrar på webben).

Scoops lista domineras av män, den är rent ut sagt total gubbifierad. Feministiskt Perspektiv och Bang har beslutat sig för att göra en alternativ lista med fler kvinnliga journalister och andra avslöjanden:

Bland kriterierna som juryn ska titta på fanns kortsiktigt genomslag (”avgick en minister efter två dagar är det självklart maxpoäng”) och långsiktigt genomslag (”en utredning kan tillsättas, som tre år senare betyder en ny lag”). Enligt den logiken premieras självklart avslöjanden som på något sätt ligger i linje med maktens uttalade moral, när det som avslöjas kan skada maktpersonens anseende på ett sätt som missgynnar den.

Men hur är det med alla avslöjanden som inte leder till konkret förändring men (kanske just därför) berättar något väsentligt och angeläget om vår tid? Som Sofia Åkerman och Thérèse Erikssons bok Slutstation rättspsyk – om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott (2011), som skildrar hur unga kvinnor med självskadebeteende vårdas, med olagliga tvångsmedel, tillsammans med dömda förbrytare på landets rättspsykiatriska avdelningar. Åkerman skriver om reaktionerna på boken (eller bristen på dem) i Bang 2/2013:

”Vi var beredda på meningsskiljaktigheter, ja, vi närmast hoppades på meningsskiljaktigheter som bränsle till debatten. Vad vi däremot inte var beredda på var tystnad och ovilja att alls ta ställning. Boken möttes av tystnad /…/. Det var som att ett ställningstagande innebar alltför stor kritik mot den befintliga makten i form av läkarkollegor och myndigheter inom hälso- och sjukvården.”

Betyder det faktum att ingen lyssnar, eller att ingen minister får avgå, när självskadande unga kvinnors rättigheter kränks att Åkerman och Erikssons avslöjande är mindre värt?

Bang och nättidningen Feministiskt Perspektiv tycker inte det. Vi har därför gemensamt sammanställt en lista på förslag till Scoops jury. Förutom Slutstation rättspsyk finns Maria-Pia Boëthius bok Heder och samvete (1991) som skildrar hur Sverige var transitland för nazisterna under andra världskriget. Vi föreslår Kerstin Lundells bok Affärer i blod och olja (2010) om hur Lundin Petroleum, ett svenskt börsnoterat företag, gör enorma vinster på bekostnad av den lokala befolkningen i regioner i Sudan, Somalia och Etiopien. På listan finns också artikeln ”Machoreservatet” av Tove Leffler, publicerad i just Scoop, som visar hur kvinnor som arbetar på Uppdrag granskning konsekvent diskrimineras på arbetsplatsen. Säger troligen en del om tillståndet i mediebranschen än i dag.

Kerstin Lundells bok om familjen Lundin tycker jag är självklart på listan. De andra som nämns i citatet har jag inte läst, men de är säkert mycket bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pernygren

  Dom saftigaste och mest omvälvande avslöjandena är dom vi aldrig kommer att få se…

  • Snowden och Wikilaks är ju saftigare än det mesta av det listade. Mend et var junte journalister som gjorde jobbet. Inte heller stod journalister för huvuddelen av det som grävdes fram om FRA inför beslutet om FRA-lagen.

 • Hampus Eckerman

  Även valstugereportaget var tveksam och fulklippt. Känner till en moderat som hängdes ut. De hade börjat att tala om 11:e september, men när programmet visades klippte de om det så det verkade som moderaten talade om alla muslimer när han sa att ”de där människorna är helt galna”.

  Har aldrig litat på Josefsson sen dess.

  • Du har nog rätt om det programmet. Det är inte första gången jag hör att det var klippt på ett tveksamt sätt.