Skön bondenostalgi

Skolplanschernas SverigeBoktips
Skolplansch/bondeår
Jens Wahlstedt
Wahlström & Widstrand

Skön bondenostalgi

Bortsett från dagens cafélattefierade urbankontinentala generation har tusen års svenskar präglats av landsbygdens bondeliv. På landet finns våra rötter, traditioner och kulturarv. En miljö som skildras ljuvligt kärleksfullt i ”Skolplanschernas Sverige – Bondeåret och naturen” (det finns även en liknande bilderbok om historia).

Dåtiden var inte så trygg som den framstår på skolplanscherna (vilka jag minns från barndomens röda byskola på 50-talet). Men i bondelivet fanns livskvaliteter som gått förlorade i vår tids hets. Och, som författaren antyder, globalekonomins sammanbrott kanske framtvingar ett visst återvändande till lantsjälvhushållning.

Hans Norebrink

Läs mer: LM, Google, Lilla B, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements