Levande kust, skonsamt fiske och småskaligt kustnära fiske

I debatten om räkorna och fisket pratas det ofta om småskaligt kustnära fiske och en levande kust. Ingen vet riktigt vad det innebär, men för de flesta som hör budskapet framtonar nog bilden av vita bohuslänska fiskebåtar med röda sjöbodar och pittoreska fiskelägen med klungor av vita hus. Inget av detta finns förstås längre, men det är fortfarande ett slags informellt slagträ i debatten.

Läs mer:

Vad är dessutom en liten fiskebåt? Ingen vet riktigt. Dessutom är det väldigt oliak vad som är en liten fiskebåt beroende på vilket fiske det handlar om. I räkfiket är en 20 meter lång fiskebåt på 200 ton en stor fiskebåt, i torskfisket i Östersjön också en stor, i fiskfisket och kräftfisket på Västkusten likaså men i det pelagiska fisket är det en liten båt. Jämfört med garnbåtar och burfiskares båtar är en 200-tonnare ett monster.

Läs mer:

I räkfisket används bottentrål. Det är en fiskemetod som skadar bottnarna, men bottentrålning är inte den enda fiskemetod som innebär miljöproblem. Även garnfiske och backefiske som i Sverige sker med hjälp av små båtar kan ha en del allvarliga miljöproblem. Det enda fisket som kan sägas innebär små miljöproblem är det storskaliga pelagiska fisket på makrill, sill etc. Detta fiske sker med alltifrån ganska små båtar till rejält stora båtar, i Sverige uppemot 800 bruttoton, i de andra skandinaviska länderna i stor utsträckning med båtar som är från 1 500 bruttoton och upp till 5 500 bruttoton.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements