Enkelt att göra flyktingmottagandet något effektivare

Om vi har 80 000 asylsökande på ett år som vi hade förra året ställer det ganska stora krav på mottagandet. Det är svårt att hitta hyfsade och tillräckliga boenden och svårt att få det att funka. Själv asylprocessen tar lång tid och längre tid när när det är fler asylsökande. Det är dock ganska enkelt att genomföra några enkla förändringar som dessutom minskar kostnaderna och ger Sverige tillgång till arbetskraft inom områden där det finns brist på utbildat folk.

Bristyrken i Sverige är exempelvis system­utvecklare, it-arkitekter, civilingenjörer, sjukgymnaster, brand­ingenjörer, psykologer, tandläkare, förskollärare, kockar, sjuksköterskor inom vissa områden, plåtslagare, lastbilsmekaniker och läkare. Med all sannolikhet finns det utbildat folk inom några av dessa områden bland flyktingarna som kommer. Kanske inte jättemånga, men säkerligen en del. Dessa borde med fördel kunna lyftas ut ur asylprocessen och direkt få arbetstillstånd och jobb som arbetskraftsinvandrare.

I slutändan ska vi också komma ihåg att väldigt många som söker asyl får avslag. Oftast en majoritet av de som söker asyl.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements