Kvinnorna dominerar

I alla fall gäller det på de två stora galor, utdelningar av priser, om ägt rum de senaste dagarna. Först var det P3 Guld-galan som Nabila skriver om i ETC:

Av nio utdelade priser gick alla förutom ett pris till artister av det kvinnliga könet.

Hädanefter kommer det bli svårt att prata om ”band” och ”tjejband”. Det kommer bli minst lika svårt att prata om att det bara kan lyftas upp en kvinnlig rappare åt gången och att hela tiden jämföra icke-manliga rappare med varandra. För nu finns inte bara en plats. Utan två och tre och fyra och fler och ännu fler. Idag är alibinas tid förbi. Undantagens tid är förbi. Idag börjar vi prata jämställdhet på musikscenen på riktigt.

Och jag vet, egentligen handlar det om myrsteg. Blickar man tillbaka på tidigare års vinnare från 2003 till 2014 har P3 Guld totalt delat ut 114 priser. Av dessa har 25 priser gått till kvinnor eller grupper med enbart kvinnliga medlemmar. Sex priser har gått till grupper med både kvinnor och män (dock med en majoritet av män i gruppen).

Så på det stora hela har jämställdheten inom musikbranschen inte gjort några gigantiska framsteg.

På Idrottsgalan gick 5 av åtta pris till kvinnor eller kvinnliga lag. Ett pris är bara till för män så det kunde inte gå till en kvinna, men det jämnas ut av att ett pris bara kan gå till kvinnor. Två pris av åtta gick till män och ett pris gick till en idrottsklubb för deras HBTQ-arbete:

I juni 2014 meddelade Kiruna att man kommer att spela årets division ett-säsong i regnbågsfärgade matchtröjor för att stödja HBTQ-rörelsen.

Klubben är den första HBTQ-certifierade idrottsföreningen i Sverige.

Viktor Esseryd, assisterande lagkapten och Johan Köhler, ordförande i föreningen tog emot priset av André Pops på Idrottsgalan i Globen.

Här är motiveringen i sin helhet:

”För sitt mod att våga förändra och utmana traditionella värderingar inom sin idrott. Och i och med det skapa en miljö runt sin förening som präglas av öppenhet och allas lika rätt att idrotta.”

Men i samhället i stort dominerar ännu männen. Fast kvinnorna är fler.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements