De flesta som flyr från Syrien flyr från Assad

Det är inte IS (Daesh) som orsakar de stora flyktingströmmarna från Syrien även om de är en brutal religiös och fascistisk organisation. Det är istället den brutala och fascistiska Assad-regimen som är huvudorsaken till att folk flyr:

Firstly, the establishment of the IS in Syria was in Autumn 2013 and already before that millions of Syrians were displaced outside and inside the country.

On September 3, 2013, the UNHCR declared that the number of Syrians forced to flee as refugees in foreign countries since the beginning of the popular uprising in Syria in March 2011 had exceeded the threshold of two millions. This meant an average of about 5000 Syrians fleeing on daily basis to neighboring countries. Over 97% of Syrian refugees were hosted in countries located in the surrounding area. In addition, some 4.25 million people were displaced within Syria, according to statistics dating from August 27, 2013 published by the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. Taken together, these figures totaled more than six million displaced people.

The reasons that prompted millions of people to flee their homes were the Assad regime that killed, bombarded and repressed large parts of the Syrian population who had risen against its tyranny and barbarism.

Det är Assadregimen som lagt stora delar av de syriska städerna i ruiner och det är Assadregimen som terrorbombar alla bostadsområden där folk sympatiserar med eller som kontrolleras av någon av de upprorsrörelser som strider mot Assad-regimen och IS. Det är däremot mycket sällan Assad-regimen strider mot IS och när det sker så förlorar Assad-regimen. De terrorbombar mycket sällan IS-territorium, men desto oftare de områden som hålls av organisationer som är fientliga mot IS. På det sättet påminner Assad-regimen mycket om Erdogan-regeringen i Turkiet.

Det är därför självklart så att ett samarbete med Assadregimen kan lösa Syriens problem. Istället måste Assad-regimen bekämpas för att lösa problemen, den sekulära oppositionen inklusive de i praktiken självständiga kurdiska områdena är de som måste få stöd:

The solution does not lie in the collaboration with authoritarian regimes like the Assad regime. The solution is of course to oppose the IS and other reactionary and jihadists forces, which as a reminder the Assad regime has encouraged their developments at the beginning of the popular uprising in Syria while killing and repressing democratic and progressive forces, but also and especially the barbaric, criminal and authoritarian regime of Assad. The Assad regime is the main responsible of the disaster in Syria and of the exile of millions of Syrians. Both actors are barbaric and they feed themselves and are therefore to be overthrown to hope to build a democratic, secular and social society in Syria and elsewhere.

This requires the support of democratic and popular movements that oppose these two counter revolutionary forces and different forms of imperialism (United States and Russia) and sub-regional imperialisms (Iran, Saudi Arabia, Qatar, and Turkey) that are all fighting against the interests of the people in struggle in the region. These activists still exist in Syria struggling every day, despite all the difficulties, against the Assad regime and the Islamic fundamentalist forces.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det har kommit två kommentarer till detta inlägg. Ett var ett personangrepp från Anders Romelsjö som tyvärr har en vana att ägna sig åt kommentarer utan substans och fakta. Jag accepterar inte den typen av personangrepp i inlägg utan några som helst faktauppgifter utan bara otidigheter. Det andra inlägget var att ifrågasätta att jag inte godkände Romelsjös personangrepp som en kommentar. Jag diskuterar inte min modererering. Läs kommentarsreglerna. http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

 • Ett seriöst stöd till kurderna skulle vara klädsamt för både Sverige och EU. Sedan verkar de vara de enda som kan bjuda ordentligt och professionellt motstånd mot IS.

  • super_leggera

   Turkiets agenda i Syrien verkar ytterst tveksam. Större delen av våldet mot kurderna, en mindre mot IS. Vem beväpnar egentligen kurderna? Ryssland skulle ha mycket att vinna på stöd, underminera Turkiet (Natos största armé) och lätta på trycket mot Assad, men i mellanösterns fulspel är de också vänner med Iran, som säkert avskyr kurderna.

   /*off topic, borttaget*/ #AS

 • Pingback: Syrien, Assad och kriget. Demokrati och diktatur. | Anders Romelsjö på jinge.se()

 • Det är i samband med detta inlägg inte öppet för en diskussion om islam karaktär. Inte heller om vad som är fascism. Jag har skrivit andra inlägg om det senare, men inget om det förra då jag har för begränsade kunskaper om islam.