Bokmässan 2015 och som vanligt går det inte att bli ackrediterad

Ger en ut en webbtidskrift, vilket jag gör då min blogg i lagens mening är att betrakta som en sådan, och dessutom skriver en massa om böcker kan en tycka det vore naturligt att en kunde få ackreditering till bokmässan. Min sajt har utgivningsbevis och en ansvarig utgivare.

Hade jag varit anställd på en liknande sajt/webbtidskrift hade jag kunnat få ackreditering genom att någon på tidskriften ifråga intygade att det gett mig i uppdrag att bevaka bokmässan. Men nu är jag anställd av min egen webbstidskrift, redaktör och ansvarig utgivare dessutom, varvid Bokmässans regler gör att jag inte kan få ackreditering.

Det är ett naturligtvis ett helt befängt och orimligt förhållande att en av Västsveriges största nyhetssajter, en av Sverige största politiska bloggar och en av de allra största bokbloggarna i Sverige inte kan få ackreditering på bokmässan. Det borde förstås ändras. Tidigare år har jag tjatat på Bokmässan om detta, men i år har jag inte orkat. Men skriver i alla fall detta i hopp om att någon där läser det.

Jag kommer förstås att gå till Bokmässan ändå. Det är ganska lätt att smita in om en har koll på Svenska Mässans alla korridorer, dörrar, rum, hissar och utrymmen. Men till att börja med ska jag utnyttja den gratis dag som Bokmässan erbjuder alla journalister som har presskort. Jag kommer att gå dit på torsdag som vanligt. Men had jag haft ackrediterin hade jag besökt den ny satsningen Crime Scene. Nu får jag tyvärr inte den möjligheten då den inte finns på torsdagen. Om jag inte smiter in förstås. Så här skrev Bokmässan om Crime Scene i ett pressmeddelande:

Crime Scene är scenen där alla som älskar deckare får möjlighet att ta del av intelligenta samtal och möta nya och gamla favoriter. Nordic noir, polisromaner och grävande detektiver diskuteras i samtal mellan några av Sverige och Nordens mest framgångsrika författare. Hur är det att skriva deckare om äldre människor och varför väljer man att förlägga sin berättelse till landsbygden? Mängder av aspekter ska lyftas när Bokmässans nya deckarscen får premiär på 2015 års mässa.

Några av programpunkterna:

Mord & magi – Mats Strandberg (Engelsfors-trilogin, Färjan) samtalar med amerikanska författaren Laini Taylor om hur fantasy kan spränga yttervärldens gränser.

Polis polis – Poliserna, utredarna, säkerhetscheferna och tillika författarna Jörn Lier Horst, Varg Gyllander, Anders de la Motte, Lena Matthijs och Anna Karolina i samtal om brottets psykologi och polisarbetet inifrån.

Nordic noir – några av Nordens främsta deckarförfattare i ett panelsamtal om den nordiska deckarkulturen. Med Arnaldur Indriðason (Island), Unni Lindell (Norge) Árni Þórarinsson (Island), Monica Kristensen (Norge) och Johanna Holmström (Finland).

Andra gäster på Crime Scene 2015 är Conn Iggulden, Leif GW Persson, Viveca Sten, Anna Jansson, Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, Anne Holt, Åsa Larsson, Mari Jungstedt och Emelie Schepp.

Nästa år tänker jag nog försöka med att göra som alla större redaktioner gör. Göra en ansökan från redaktionen. För jag är ju ingen frilans. Jag har ju en egen tidning och är anställd av den. Det finns många mycket mindre tidskrifter och tidningar med mycket förre läsare som får ackreditering.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements