En vild sköldpadda i Sverige

För 5 000 år sen fanns det vilda sköldpaddor i Sverige. Med kallare klimat försvann. Just nu finns det en vild sköldpadda i en damm i närheten av vår sommarstuga. Den är naturligtvis en rymling, men har överlevt vintern. Det varmare klimatet gör att sköldpaddor uppenbarligen kan existera i Sverige. Om de är av rätt sort. Det är den sannolikt. Dvs det handlar troligen om en europeisk kärrsköldpadda, samma art som fanns i Sverige för  5 000 år sen. Med milt klimat lär sköldpaddan kunna bli kvar i dammen länge. Europeiska kärrsköldpaddor kan bli 60-70 år gamla.

Kärrsköldpaddan klättrar gärna upp på trädstammar, stenar eller rötter som når över dess vattensamling för att solbada. Den lever framför allt på rov. Ungarna tar varjehanda ryggradslösa smådjur, medan de äldre tar byten som groddjur, fisk, musslor, vatteninsekter men även daggmaskar, sniglar och landinsekter (dessa tas i strandkanten eller på stranden). De vuxna djuren kan även komplettera dieten med vattenväxter.

Dammen där sköldpaddan nära vår sommarstuga lever är full med grodor, grodyngel, insekter med mera. Gott om mat alltså. Vi brukar också se snokar i och i närheten av dammen.

IMG_1484

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!