Rånet i Kisa och Malexandermorden

Rånet mot Östgötabanken (Östgöta Enskilda Bank) i Kisa den 28 maj 1999 är ett av Sveriges allra mest kända rån. Inte på grund av rånet utan på grund av vad som hände efteråt när två poliser mördades.

Klockan 14:50 kom Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, iförda rånarluvor, in på banken i Kisa med dragna vapen, bland annat pistoler och handgranater. De skrek åt kunder och personal att lägga sig ned och inte röra larmen. De sprayade för alla kameror utom en med svart färg. Utanför stod Tony Olsson och vaktade med en dragen Uzi och rånarluva.

Arklöv var först in i banklokalen och följdess av Axelsson som sparkade upp en dörr till kassorna. En av kassörskorna sa att det är tidlås på valvet när de blev tillsagda att öppna kassavalvet. Rånarna bestämde sig för att vänta. Under tiden gick de runt i banken och tömde kassorna. När de hade tagit pengarna ur kassavalvet sa de åt kunderna att ligga kvar under hot om att de skulle komma tillbaks.

Klockan 15:10 lämnade rånarna banken med 2, 6 miljoner svenska kronor och flydde därefter i en stulen Saab 9000. Axelsson körde flyktbilen, bredvid honom satt Olsson och i baksätet Arklöv. De körde i riktning mot Vimmerby med hög hastighet. Närpolisen Kennet Eklund följde efter rånarna.

På vägen stannade rånarna, gick ur fordonet och började skjuta mot polisbilen. Eklunds bil träffades dock inte och rånarna fortsatte sin flykt. Efter en stunds körande stannade de igen, nu vid Gummetorpasjön, och öppnade eld mot samme polisman igen. Kennet Eklund lämnade sitt fordon och flydde för att gömma sig. Rånarna kastad två granater, en mot polisbilen och en i den riktning som polismannen försvunnit.

Senare bytte rånarna flyktbil till en Toyota Avensis och fortsatte, men blev snart stannade av en polisbil. Två av rånarna ligger då gömda på golvet. Kring 4-tiden började polisbilen, som stannat vid Sommarhagen strax norr om Malexander, att följa efter rånarna med blåljus och avståndet mellan polisbilen och rånarna var då mycket kort, bara 2-3 meter. Rånarbilen stannade i en svag kurva vid Lillsjön i Malexander och polisbilen besköts.  Olsson var den som avlossade de första skotten. Poliserna gömde sig bakom bildörrarna och båda bilarna stod stilla när polismännen skottskadades. Strax efter klockan fyra bröts radiokontakten med de två polismännen i bilen, Olle Borén och Robert Karlström.

Vid tidpunkten för rånet och morden hade Olsson avvikit från en permission från anstalten Österåker som beviljats för att han skulle kunna delta i repetitionerna inför Lars Noréns teateruppsättning 7:3.

Polismännen hittades senare mördade av ett par andra poliser. Borén hade skjutits med fem skott varav ett var ett nackskott på nära håll. Karlström hade träffats av tre skott, varav ett i pannan på 10 cm avstånd enligt Statens kriminaltekniska laboratorium. Mordet på poliserna ledde till en omfattande jakt på mördarna:

Den jättelika polisinsatsen varade i fem dygn. Poliser från hela Sverige kom till Östergötland och en ledningscentral inrättades på polisstationen i Mjölby. Det var där Olle Borén och Robert Karlström hade jobbat som närpoliser.

Där hette närpolischefen Kenneth Nilsson. I dag är han pensionär och har ett helt polisliv att titta tillbaka på. Inget minne är dock starkare än minnet av morden på två av hans medarbetare. Sina egna känslor fick han lägga åt sidan då, för att istället fokusera på att få de andra poliserna att må så bra som möjligt. Med hjälp av polispastorn och Lars Gustafsson, som var ordförande för Polisförbundet i Mjölby, styrde han upp arbetet. Flexibilitet och lyhördhet var ledorden.

Omedelbart efter morden togs alla poliser i Mjölby ur tjänst den kvällen. De var bortkopplade från det operativa polisarbetet med jakten på mördarna.

Axelsson greps på Boxholms vårdcentral efter att ha sökt vård för en skottskada som han ådrog sig under flykten. Arklöv greps i Tyresö tre dagar senare. I samband med gripandet sköts han i ryggen.

Tony Olsson lyckades hålla sig gömd och två dagar efter morden flydde han till Costa Rica. Han fick hjälp av sin dåvarande fästmö som mitt i natten dygnet efter morden hämtade upp honom i Boxholm med bil. Därifrån körde de till Hamburg i Tyskland varifrån Olsson tog ett flyg till Costa Rica.

En dryg vecka senare bröt sig polis i Costa Rica in i Tony Olssons hyrda villa utanför huvudstaden San José. Där hittades en del av rånbytet, omkring en miljon kronor.
Tony Olsson gick sen med på att låta sig utlämnas från Costa Rica och var tillbaka i Sverige efter några veckor.

De tre åtalades vid Linköpings tingsrätt hösten 1999 och dömdes år 2000 till livstids fängelse. Domarna överklagades till Göta hovrätt som fastställde tingsrättens dom. Högsta domstolen beviljade ej prövningstillstånd.

Domen blev omdiskuterad eftersom alla tre gärningsmännen ansågs skyldiga till mord då de agerat tillsammans och i samförstånd, trots att tingsrätten inte lyckades klargöra vem av de tre som sköt de dödande skotten. Domstolen valde att tillämpa ett nytt begrepp för medgärningsmannaskap (tillsammans och i samförstånd) och dömde alla tre för mord.

Olsson och Axelsson erkände bankrånet och medgav att de befunnit sig i Malexander där polismännen sköts till döds, men nekade till mordanklagelserna. Tony Olsson teg sig igenom alla förhör. I tingsrätt eller hovrätt berättade han heller inte vem eller vilka som sköt i Malexander.

Arklöv hävdade länge att han inte varit med vare sig vid rånen eller morden, men i juni 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten mot polismännen. Han berättade för kriminalinspektör Eiler Augustsson från länskriminalen i Stockholm och kollegan Benniet Henrichson från Linköping att han tagit ett av polismännens tjänstevapen och skjutit båda. Detta skedde efter att Arklöv först pekat ut Olsson som mördaren, men kort därefter gjorde Arklöv en helomvändning och erkände själv med hänvisning till att han inte stod ut med de anhörigas lidanden.

Olsson, Axelsson och Arklöv var organiserade nazister och hade tidigare dömts för en rad grova brott. Tony Olsson värvades som ung till den nynazistiska Riksfronten, och blev senare ledare för organisationen i Örebro. I mitten av 1990-talet bildade Olsson tillsammans med bland andra Jackie Arklöv och Andreas Axelsson den nynazistiska organisationen NRA.

Tony Olsson hamnade i fängelse redan som 18-åring. Han spenderade stora delar av 1990-talet i fängelse för stölder, rån och förberedelse till mord. Bland annat för att ha detonerat en sprängladdningunder en bil ochför att ha hotat en pizzaägare och hans familj till livet.

Arklöv dömdes 1995 i Bosnien för krigsförbrytelser begångna som legosoldat på den bosnienkroatiska sidan under jugoslaviska krigen.

Olsson som då bytt namn till Byström rymde från anstalten Hall, där han då avtjänade sitt straff, den 28 juli 2004, men greps efter två dagar på fri fot. Han rymde tillsammans med fler personer knutna till det kriminella gänget Fucked for LifeRymningen från Hall år 2004 ledde till en större utredning med 17 misstänkta, de fyra som rymde, åtta andra kända kriminella samt fyra anställda inom kriminalvården och en tidigare anställd. Såväl Tony Byström som Daniel Maiorana hade fått skjutvapen insmugglade till sig i fängelset. Det är enda kända tillfället i Sverige där anställda inom kriminalvården medverkat i en rymning.

Utöver de tre rånarna dömdes ytterligare fem personer:

  • Mats Nilsson, 24, åtalad för grovt häleri och stämpling till grovt rån. Dömd till ett års fängelse för grovt häleri. Ogillas stämpling.
  • 40-årig kvinna, vän till Tony Olsson, åtalades för grovt skyddande av brottsling, grovt häleri och vapenbrott. Dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst och psykologisk behandling. Friad vad gäller grovt häleri.
  • 21-årig butiksanställd kvinna åtalad för grovt häleri, vapenbrott och förberedelser till rån. Dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst.
  • 21-årig man, vän till Axelsson, åtalades för medhjälp till grovt rån, vapenbrott och förberedelser till rån. Dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst.
  • 20-årig man åtalades för förberedelser till rån. Dömd till skyddstillsyn

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,