Ställde vaccinationsmotståndare till bråk?

Efter en manifestation för vaccinering mot livmoderhalscancer (HPV) blev det bråk i Gamlestan i går kväll. Det ska enligt GP och polisens första uppgifter ha uppstått efter att motståndare till vaccinering kom till platsen. Resultatet blev lite bråk och handgripligheter som senare också kom att rikta sig mot polisen.

För mig verkar det helt osannolikt att ett bråk skulle uppstå mellan vaccinationsanhängare och vaccinationsmotståndare. Bråket måste ha haft andra orsaker. Arrangörerna av HPV-manifestationen menar också att polisens tal om en motdemonstration är felaktig:

Det var dock en uppgift som inte delades av arrangören Kunskapscentrum för jämlik vård i Västra Götalandsregionen.

– Det var fler människor som ville komma in än vad som fick plats. Det ledde till att de som var kvar utanför började bråka sinsemellan. Meningsmotståndare har funnits på plats under dagen, men det ska inte ha varit de som började bråka, säger kunskapscentrumets enhetschef Malena Lau och fortsätter:

– Det är såklart jättetråkigt. Det här var ett event som anordnades för att sätta ljus på en viktig fråga. Det skulle bli en fantastisk kväll och det var tråkigt att den avslutades såhär.

Arrangörens uppfattning bekräftades senare också av polisen. Det hela verkar istället ha varit ett köbråk. Det kom för många till arrangemanget, många kom inte in, det blev stökigt utanför och när polisen dök upp försökte en del unga ta ut sin ilska på dem. Därefter har polisen sannolikt agerat på ett mindre övertänkt sätt (polishundars närvaro tyder på det) varvid bråken eskalerat, ökat i omfattning.

Av bilderna att döma kan det dock inte ha handlat om stenkastning mot enskilda poliser då det fanns polishundar på plats och poliser utan hjälmar. Polisen uppger dock att det förekom stenkastning mot deras fordon och mot parkerade bilar. Även knallskott (smällare) ska ha kastats. Det enda som skadats är två bilar.

Tidsomfattningen, att ett 50-tal poliser kom till Gamlestan vid 22-tiden men att det var lugnt vid 23-tiden tyder heller inte på något omfattande bråk. För mig ser det ut som om GP och GT vill överdriva alla former av bråk för att förstärka den falska bild de vill ge av okontrollerbara förorter. Det är rent rasistisk nyhetsförmedling det handlar om. Gamlestan är inte ens en förort och det är inget miljonprogramsområde.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements