Rimligt att kvinnliga ministrar bär hijab i Iran

Lagen i Iran stadgar att kvinnor ska bära huvudduk (hijab) i offentligheten. Även besökande kvinnor. Därför är det som jag ser det nödvändigt att kvinnliga svenska ministrar bär huvudduk när de besöker Iran. Om de inte bar det vore det omöjligt för kvinnliga ministrar att uppträda offentligt och att träffa regeringsföreträdare i Iran.

Det är helt enkelt rimligt att ministrar på besök i andra länder anpassar sig till de ländernas lagar. Detta oavsett de vad vi i Sverige eller ministern i fråga egentligen tycker om de aktuella lagarna.

Alternativet fallet Iran hade varit att bara skicka en delegation med män. Vilket naturligtvis vore orimligt eftersom regeringen också består av kvinnor. Ur jämställdhetssynpunkt hade det naturligtvis varit sämre än att de kvinnliga ministrar som var med använde hijab.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Sebbe Persson

  ”Alternativet fallet Iran hade varit att bara skicka en delegation med män.”

  Ett bättre alternativ hade varit att inte åka dit alls. Iran har en stenhård patriarkalisk och konservativ regim. Lagen är ett viktigt verktyg för kvinnoförtryck. Dessutom, efter Kina, som har en mycket större folkmängd, är Iran det land som genomför flest avrättningar. Iran är med andra ord en riktigt jävla otäck stat.

  Vår så kallade ”rödgröna” regering kallar sig ”feministisk” vilket känns som ett dåligt skämt efter detta ”respektfulla” deltagande i kvinnoförtryck. Vad fan har Löfven och hans förbannade delegation där att göra, finns ingen moral alls?

  • Att inte åka dit alls är kanske ett alternativ om det fanns en bojkottlinje gentemot Iran. vad jag vet finns det ingen opposition i Iran som driver en sådan linje. Så den linjen är knappast aktuell oavsett vad vi anser om Iran. Iran har länge varit en av de största köparna av lastbilar från Sverige så landet har betydelse för svensk export. Nåt politiskt skäl att int exportera lastbilar till Iran kan jag inte se idag. Sverige handlar med många tvivelaktiga länder och det skulle vi vara tvungna att gör oavsett vilken regering och politiskt system vi hade. Utan export så klarar sig inte ett land som Sverige. Ryssland, USA, Iran, Saudiarabien, Singapore, Kina osv.

   • Sebbe Persson

    ”Sverige handlar med många tvivelaktiga länder och det skulle vi vara tvungna att gör oavsett vilken regering och politiskt system vi hade.”

    Så är det men det innebär ju inte att vi behöver skicka både statsminister och handelsminister i en och samma jävla delegation. Utan tvekan högprofilerar Löfven detta besök (förmodligen med den dolda agendan att spela utrikespolitisk Bror-Duktig i EU) och det finns ingen anledning, vi kan nog sälja både lastbilar och annat utan att skicka en enda minister.

    För mig handlar det om moral och solidaritet med förtryckta men jag vet att det inte finns mycket sådant bland vårt lands alla karriärsugna heltidspolitiker oavsett politisk hemvist.