ETC bojkottar Bokmässan

Bojkotten av bokmässan har nu fått stöd av en av Sveriges större tidningsutgivare, ETC. Ägaren av ETC, Johan Ehrenberg skriver:

Det finns en märklig sak med Bokmässan som försvinner i den förvirrade debatten. Självklart har fascister rätt att yttra sig, de har rätt att demonstrera och motståndare har rätt att stoppa dem med motdemonstrationer.

Men Bokmässan är ingen allmän plats, det är en kommersiell arena där arrangören slänger ut alla som inte har möjlighet att betala för rätten att yttra sig. Försök dela ut ett flygblad till stöd för utsatta kvinnor och mässans vakter slänger ut dig. Försök arrangera en utdelning utanför mässan och de slänger ut dig. Bokmässan har gång på gång förklarat att bara den som har råd får vara med och nu när fascister har råd att betala så ska de självklart få vara där enligt mässan.

[…]

ETC har länge varit aktör på Bokmässan. Vi betalar våra 120 000 kronor och säljer böcker och debatterar. Förra året tog jag ett felaktigt beslut, jag var helt övertygad om att Bokmässan skulle inse det absurda i att låta fascisterna få plats och vi deltog.

Nu när Bokmässan öppet deklarerar att de struntar i alla protester, nu när de tar om beslutet (och nästa år då kan ge utrymme även för nazisterna… det är ett sluttande plan man är inne på), ja, då måste vi göra det vi kan för att säga stopp. Vi vill inte finansiera denna monopolmässa som använder sin makt till att legitimera rasister och hotande fascister.

Det handlar inte om att inte ta debatten. Vi kommer demonstrera mot nazister och avslöja deras agerande som alltid. Men det finns ingen demokratisk diskussion med en nazist, ingen demokratiskt samtal om något gemensamt med en fascist.

[…]

Det handlar inte om yttrandefrihet eller demokrati i allmänhet, det handlar om hat och hot och om att ge legitimitet av nazister och fascisters medverkan.

Även den antirasistiska tidskriften Expo bojkottar Bokmässan:

Nu har vi landat i en situation där det blir omöjligt att inte göra ett tydligt val.
Bokmässan har gjort sitt. De öppnar dörren för människor som är beredda att aktivt attackera det fria ordet.
Då stänger vi dörren.
Så länge Nya Tider välkomnas till mässan stannar vi hemma.
Expo har alltid vilat på en stark tro på yttrandefriheten. Det måste vara en antifascistisk och antirasistisk utgångspunkt. Vi vänder oss mot föreställningen om att rasismen och fascismen kan förbjudas bort. Vi vet att de inskränkningar som görs i demokratin idag kan drabba oss själva den dag den politiska pendeln svänger.

Men vissa värden går inte att kompromissa med. En mässa som öppnar dörren för de som vill välta det fria ordet med trakasserier är ingen mässa för oss.

[…]

I debatten har det rests frågor om det är ok att stora giganter som de dominerande förlagen försöker villkora vem som ska vara med på mässan. Men den stora frågan är snarare om det är okej att en jätte som Bok- och biblioteksmässan ger plats åt aktörer som aktivt vill skrämma sina motståndare till tystnad. ?Det svaret kan aldrig vara något annat än nej.

Det finns förstås många fler som bojkottar Bokmässan och som istället kommer att delta i alternativa arrangemang.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements