Åtal mot tre nazister för bombdåd

Idag väcks åtalet mot de tre nazister som misstänks vara ansvariga för två bombdåd och ett försök till bombdåd. Under hösten och vintern 2016-2017 placerade nazister ut bomber på två flyktingförläggningar och utanför en vänsterbokhandel, Syndikalistiskt Forum.

Bomben vid Syndikalistiskt Forum exploderade utan att skada någon person, vilket sannolikt var ren tur. På flyktingförläggningen i Järnbrott skadades en person allvarligt medan bomben på flyktingförläggningen i Lilleby upptäcktes innan den exploderat.

De tre misstänkta, Viktor Melin, Anton Lundin och Jimmy Jonasson, är samtliga knutna till nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Jimmy Jonasson är misstänkt för delaktighet i alla tre bombdåden då han ska ha tillverkat bomberna. Hemma hos honom hittade polisen både ett sprängämnesförråd och instruktioner för hur sådana bomber som användes vid attentaten konstrueras.

Viktor Melin misstänks för delaktighet i sprängningen vid syndikalisternas lokal och ska vara knuten till bomben och brottsplatsen med hjälp av dna. Den tredje personen, Anton Lundin, är misstänkt för att ha placerat ut bomben på Lilleby camping.

Rättegången mot de tre beräknas starta den 21 juni. Om de tre kommer att åtalas för terroristbrott är mycket osäkert men det borde vara det enda rimliga. Dåden bär alla kännetecken som behövs för att vara terroristbrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements