I rikare stadsdelar i Stockholm misstänks ungdomar mer sällan för narkotikabruk än i områden med lägre medelinkomst, trots att de oftare använder narkotika. Det är också sex gånger vanligare att pojkar misstänks för eget bruk av narkotika jämfört med flickor, fast den självrapporterade konsumtionen inte skiljer sig så mycket åt. Det visar en kortanalys som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat.
Ungdomar i Stockholmsområden med hög medelinkomst uppger själva i högre utsträckning att de brukar narkotika. Samtidigt är de mer sällan misstänkta för narkotikabruk. För ungdomar i Stockholmsområden med låg medelinkomst är förhållandet det motsatta. Ungdomarna själva uppger i lägre utsträckning att de brukar narkotika, men de misstänks i högre utsträckning än ungdomar i områden med hög medelinkomst.
Även bakgrundsfaktorer som boendeform och föräldrars utbildning har betydelse för risken att misstänkas för eget bruk av narkotika. Ungdomar som bor i hyresrätt löper 80 procent högre risk att misstänkas än ungdomar i bostadsrätt eller småhus, och de vars föräldrar saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning.
Det vanligaste är att ungdomar provat cannabis. Andelen som gjort det har i stort sett legat still de senaste 15 åren.
Narkotikabrott i form av eget bruk är ett så kallat spanings- och ingripandebrott, som polisanmäls främst i samband med själva brottet och då av poliserna själva. Antalet anmälningar om misstänkt narkotikabruk ger därför i första hand en bild av polisens resurser och prioriteringar, snarare än det faktiska bruket.
– En stor del av de provtagningar som görs på ungdomar visar på negativa provresultat. Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst, säger Jon Lundgren, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.
I själva verket avspeglar statistiken över narkotikabrott polisens fördomar, klassförakt och rasism. Det är sådant som styr vilka polisen väljer att kontrollera. För narkotikabrott upptäcks nästan uteslutande genom att polisen väljer att stoppa eller kontrollera någon, inte alltid på grund av misstänkt narkotikabrott utan öven av andra anledningar. I många fattiga områden upplever ungdomar detta som rena trakasserier från polisens sida. Inte sällan är intensifierade polisinsatser riktade mot ungdomar i fattiga områden orsak till bilbränder och upplopp.
Bland pojkar i Stockholm misstänks 3,5 procent för eget bruk av narkotika, jämfört med 0,6 procent av flickorna. Men när ungdomarna själva besvarar frågor om så kallat självdeklarerat bruk, är skillnaderna betydligt mindre. Av pojkarna är det 29 procent som uppger att de använt narkotika, att jämföra med 20 procent av flickorna.
Analysen bygger i huvudsak på uppgifter från den så kallade Stockholmsenkäten samt brott. Dessa uppgifter har sedan jämförts med misstankeregistret hos Brå.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Narkotika, Narkotikabruk, Cannabis, Ungdomar, Fördomar, Klassförakt, Polisen, Brott, Rasism, Klass, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.