Att fattigare människor har sämre är en sanning som nog är kände av alla. När Katalys nu publicerat en rapport som visar på just detta är det därför ingen överraskning som presenteras, utan en bekräftelse av det vi redan vet. I början av rapporten som heter Klass och hälsa så skriver de att klyftorna när det gäller hälsa har ökat de senaste 30 åren:
Samtidigt som den generella folkhälsan har förbättrats i Sverige de senaste 30 åren har de sociala hälsoklyftorna blivit större. Människor med lägre inkomst och mindre utbildning lever kortare och sjukare liv än priviligierade grupper. Förutom att ge en beskrivande översikt över den ojämlika hälsan i Sverige diskuterar denna rapport folkhälsans förutsättningar i den kapitalistiska marknadsekonomi som Sverige är i dag.
De tre författarna Karl Gauffin, Christer Hogstedt och P-O Östergren menar också att detta beror på utvecklingen i Sverige.
Att hälsan är ojämnt fördelad, att arbetarklassen lever kortare liv än överklassen och är sjukare är välkända fakta. Det är noggrant kartlagt och väl belagt i Sverige. Den första delen av rapporten handlar om detta och en mängd bevis och fakta presenteras. Därefter går de igenom privatiseringen och marknadsanpassningen av den svenska vården. Det är också en välbelagd utveckling som ingen kan förneka.
Men rapporten visar inte på något sätt att hälsoklyftorna ökat de senaste 30 åren. Istället visar de siffror som presenteras att hälsoklyftorna är ungefär desamma idag som för 30 år sen fast på en högre nivå. Det som rapportförfattarna påstår i den sammanfattande inledningen är helt enkelt inte sant. Vad som däremot visas är att lågutbildade kvinnors medellivslängd och hälsa inte förbättrats nämnvärt och att lågutbildade mäns medellivslängd och hälsa inte längre förbättras.
Orsakerna till detta klarläggs inte i rapporten. Det kan mycket väl bero på att befolkningen idag, speciellt bland de fattigare och i arbetarklassen idag till större del betsår av människor som växt upp under betydligt sämre förhållanden än vad som föreligger i Sverige. För att vi ska kunna se hur utvecklingen i Sverige påverkat hälsans och medellivslängden måste utlandsuppvuxna rensas bort från statistiken. Kanske skulle det i så fall visa sig att hälsoklyftorna faktiskt minskat istället för att inte förändras alls. Även på denna punkt har de tre författarna inga belägg för sina påståenden.
Faktum är att rapporten om Klass och hälsa är värdelös. Den visar inte det den säger sig visa och den går egentligen inta att använda till nåt. en av de mer misslyckade rapporterna i Katalys serie om Klass i Sverige.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om P-O Östergren, Karl Gauffin, Christer Hogstedt, Klass och hälsa, Klass i Sverige, Katalys, Hälsa, Klass, Vård, Sjukvård, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.