Varför är ETC så förbannat tråkig?

ETC är Sverige största vänstertidning, sannolikt Nordens största också. Men den är så förbannat tråkig. Det är ytterst sällan artiklar i ETC berör mig eller känns intressant att läsa. Det är svårt att veta varför men några tankar har jag.

Tidningen vill vara både vänster och nån slags ”oberoende” och ”neutral” nyhetstidning. Den kombinationen är omöjlig. Följden är att många artiklar blir tråkig och intetsägande, ibland nästan helt oläsbara. Det är inte ett dugg utmanande att läsa ETC. De artiklar som försöker vara utmanande och intellektuellt prövande blir däremot ofta rent obegripligt snömos. Det blir och är oläsliga på grund av att de är obegripliga.

Dessutom tenderar tidningen att hantera socialdemokraterna som en vänsterorganisation. Sådant agerande gör att nyhetsrapporteringen blir utan udd. Att försvara den socialdemokratiska regeringen utifrån vänsterståndpunkter låter sig helt enkelt inte göras. Att förändra den svenska socialdemokratin vänsterut är inte heller möjligt men ändå tror en mängd skribenter i ETC det. Deras artiklar, krönikor, ledare, kolumner blir därför ointressant i sin helt verklighetsfrämmande kritik och samtida försvar för ett parti som sen länge övergett sina socialistiska ståndpunkter. Flera av tidningens mest profilerade skribenter hör till denna skara och därmed blir stora delar av tidningen ointressant. Ett typexempel på konsekvensen av detta är att tidningen aldrig entydigt tagit ställning för hamnarbetarnas kamp utan försökt balansera på nån slags ”opartisk” lina. Såna journalistik gör ingen människa glad. En vänstertidning ska ta ställning för arbetare som kämpar och mot de som tar avstånd från dessa arbetare.

Inriktningen på att bli en ”bred”, ”neutral” och ”oberoende” tidning tar sig ibland rent reaktionär, bisarra och politiskt mycket problematiska uttryck. Sålunda förekommer intervjuartiklar som försöker behandla Sverigedemokraterna på ett ”neutralt” sätt. Sådant hör faktisk inte hemma i en vänstertidning och minskar läsvärdheten. Och när de skriver om vänsterpartiet i kommunvalet i de stora städerna uppmärksammar de den stad där vänsterpartiet har sämst stöd och där Sverigedemokraterna har högst stöd. Det känns faktiskt lite korkat och minskar tidningens läsvärde. Det handlar om dålig nyhetsvärdering, sannolikt också om grov kunskapsbrist hos tidningens unga journalister.

Det senare är ytterligare ett problem som gör tidningen mindre läsvärd. Många av de unga journalisterna är så okunniga att en del artiklar blir så fulla med sakfel att de blir oläsbara. Dessutom verkar de i de flest fall sakna all from av socialistisk skolning vilket innebär att artiklarna i allmänhet blir allmänt liberalt slappa och utan stringens sett ur ett vänsterperspektiv.

Fokuset i tidningen ligger inte heller på klassfrågor vilket också gör den mindre intressant. Utan fokus finns på mer indviualistiska identitetsmässiga frågor som vilken mat en individ ska äta, hur en individ definierar sig könsmässigt, vem som utsätt för individuellt förtryck pga könsidentitet, etnicitet, kultur, sexuella läggning etc.

ETC är helt enkel för mycket sossetidning, för lite vänstertidning och för lite intresserad av kollektiva kamp för mer jämlikhet. Många tycker kanske bättre om det, men jag finner tidningen ganska trist och tradig. Journalisterna är tyvärr också dåligt allmänbildade och uselt skolade politiskt. Jag har svårt att tro att någon tycker det är en bra egenskap hos tidningen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!