Frikänd för skjutning och knivhuggning

Kring klockan 20:00 lördagen den 30 juni förra året utbröt ett större bråk med skottlossning och knivskärning på Carl Krooks gata i Helsingborg. Fyra män fördes till sjukhus, tre av dem med allvarliga skador efter pistolskott och/eller knivstick, en fjärde med mindre skador.

I februari 2019 ställdes fem män inför rätta. En då 27-årig Malmöbo, Waled Aljumaa, och en då 20-årig man, Baker El Ashwah, från Helsingborg åtalades för mordförsök. 27-åringen var i sällskap med en då 21-årig vän som inte heller han är från Helsingborg, Abdulaziz Abbara, när de blev angripna av Baker El Aswah och ytterligare en man. Helsingborgaren tog fram en pistol i avsikt att skjuta Abdulaziz Abbara. Den sistnämnde försökte då avväpna den unge mannen med pistolen och en brottningsmatch bröt ut. Av tre skott som avlossades under bråket så träffade ett 21-åringens lårben som gick av.

Då agerade Waled Aljumaa. Först knivhögg han den ene angriparen i ryggen. Den mannen hör inte till de personer som blev åtalade. Sedan knivhögg han pistolmannen i skuldran, satte en kniv mot hans hals och avväpnade honom genom att trampa på hans hand. Därefter sköt han den avväpnade mannen med dennes pistol. Kulan skadade levern, ena lungan och ena njuren men Baker El Ashwah överlevde.

De tre övriga åtalades för misshandel och vapenbrott. Mohammad Akara åtalades för grov misshandel och grovt vapenbrott, Mohamad Tahmaz för grov misshandel och Mahmoud Hassan Wattar åtalades för grov misshandel.

I tingsrätten fälldes Baker El Ashwah för grovt vapenbrott och grov misshandel, eftersom det inte ansågs vara bevisat att han haft uppsåt att döda Abdulaziz Abbara som träffades i lårbenet. Han fick tre års fängelse.

Waled Aljumaa friades helt. Tingsrätten ansåg att han handlat i nödvärn. Dessutom menade rätten att det inte fanns några som helst bevis på att det var en gänguppgörelse som åklagaren hävdade. Även de övriga tre åtalade friades helt.

I hovrätten blev domarna betydligt hårdare. Baker El Ashwah fick sex års fängelse och 15 års utvisning för mordförsök och grovt vapenbrott. Han är statslös så han lär dock inte kunna utvisas.

De tre unga män som samtliga friades i tingsrätten dömdes till vardera två års fängelse för grov misshandel och tio års utvisning för att ha deltagit i misshandeln av den skottskadade Abdulaziz Abbara. Mohammad Akara är dock också han statslös och lär knappast kunna bli utvisad.

Till hovrättsförhandlingarna dök Waled Aljumaa inte upp. Han anmälde sig själv efter skjutningen och samarbetade med polisen vilket han även gjort när han anmält brott tidigare. Han fick då flyttas från sitt flyktingboende i Skåne till ett boende på Gotland. Var han lever idag är okänt. Hans fall togs på grund av hans frånvaro inte upp i hovrätten som dock konstaterade att han troligen räddade sin väns liv.

Inget tyder på att det hela vara gängrelaterat även om det hela i så fall verkar vara väldigt märkligt. De två angripna var inte från Helsingborg medan angriparna helt klart är hemmahörande i Helsingborg. Kanske handlade det om sammanblandning av individer, kanske handlar det om helt andra saker. En gängkoppling hos angriparna kan dock inte helt uteslutas med tanke på att Waled Aljumaa tycks ha gått under jorden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!