Landala, Landvetter och Mölndal – bombdåd och sprängämnen med kopplingar

Den 1 november exploderade en kraftig sprängladdning i Landvetter. En bil totalförstördes och fler andra kvaddades kraftigt. Bilen ägdes av en man i 40-årsåldern som inte har några kopplingar till brottslighet eller kriminella nätverk. Det är dock troligt att bilen använts av en släkting till honom, en 35-åring, som dömts för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, rån och övergrepp i rättssak.

Enligt Göteborgs-Posten har 35-åringen en koppling till några personer som sitter häktade som misstänkta för narkotikabrott och för att ha hanterat sprängämnen. Med stor sannolikhet rör det sig om beslaget och gripandena i Landala i början av september, för vilket två personer sitter häktade. Det finns enligt GP också en koppling till en explosion i en bil i Lerum i maj.

När det gäller bombdådet I Landvetter häktades en person redan i början av november. Ytterligare två personer grep i slutet av november.

Men det är inte bara bombdådet i Landvetter som har koppling till gripandena i Landala. En av de män som greps i Landala var en drygt 40-årig man som bor i Landala och som tidigare dömts till fängelse för narkotikabrott. Han har enligt GP haft flitig SMS-kontakt med en annan man, en 43-åring som nyligen åtalats för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt ett antal drogförseelser. Den 43-årige mannen greps på Örgrytevägen i en bil tillsammans med en 28-årig man som är ägare till bilen i vilken det också hittades krutstubin, sprängpatroner och narkotikaklassade läkemedel, bland annat tramadol. Den 28-årige mannen ska enligt GP ha bred kompetens inom just sprängämneshantering.

Vid husrannsakan i den 43-årige mannens lägenhet i Mölndal hittades dynamit. Enligt 43-åringen förvarade han dynamiten åt en vän. 28-åringen har i princip inte svarat alls på polisens frågor

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!