I cirka 20 år fanns det en bordell i huset bakom det hus jag bor i. Det var en liten bordell för bara en enda prostituerad använde lokalen. Den första var en kvinna som var vän med min faster. En kvinna med omfattande missbruksproblem. Hon var cirka15 år äldre än mig så hon så hon bör ha ha varit cirka 50 när hon arbetade i den aktuella lokalen. Jag är säker på att hon blev prostituerad för att det var ett enkelt sätt att tjäna pengar när hon inte på något sätt kunde få nåt annat jobb. Det var så att säga ett val hon gjorde, men det kan ju inte anses vara helt frivilligt.
Frågan är om hon kan betraktas som utnyttjad eller inte. Jag vet inte heller om hon varit prostituerad som yngre, men kanske hade hon varit det till och från även om jag på den tid vi båda bodde i Haga inte tror att han var prostituerad. Då verkade hon leva i ett förhållande med en man och de hade gemensamma barn. Missbruksproblem hade de de båda två. Men om hon nu vald att sälja sex som 50-åring, kan det då anses att hon utnyttjades? Utsatt för övergrepp? Var sex med henne då alltid våldtäkt? Knappast. Hon visste vad hon gjorde även om det kanske var ett val som delvis tvingades fram av missbruk och en situation där hon inte kunde får nåt arbete av annat slag.
Senare togs lokalen över av en annan äldre prostituerad. Hon var inte missbrukare och arbetade bland annat utifrån hotellbaren på Rubinen där hon raggade kunder. Jag har svårt att se på henne som utnyttjad och jag är säker på att hon inte såg sig som något offer eller på något sätt utnyttjad. Det är möjligt att hon, om hon varit prostituerad sen hon var ung, hamnat i detta på grund av tidigare övergrepp eller att hon utnyttjats på olika sätt. Men när hon hade bordellen i huset bakom det där jag bor så var det definitivt inte så.
Så valet att sälja sex kanske inte var frivilligt från början, men valet att fortsätta sälja sex i 60-årsåldern var garanterat frivilligt även om det kanske påverkades av svårigheten att få ett annat jobb i den åldern. Speciellt om det enda hon arbetat var sexförsäljning. Men om hon valt prostitution som försörjningssätt när hon var över 50 år gammal och tidigare arbetat med annat så var det säkerligen ett frivilligt val. Hon kan i alla fall inte anses vara utsatt för övergrepp, utnyttjad eller ett offer under den tid hon drev bordellen ifråga.
De här exemplen visar att det här med prostitution inte alltid är så enkelt och jag tycker att ett stort mått av naivitet och nonchalans i förhållande till en faktiskt existerande verklighet är tydlig i debatten som exempelvis i en debattartikel i GP skriven av Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan Child10, Cassandra Hedberg, press- och opinionsansvarig #intedinhora, Olivia Björklund Dahlgren, ordförande Fatta och Kristina Wicksell Bukhari, kommunikationsansvarig Make Equal. Den oseriösa debattonen i artikeln beskrivs bra i en annan artikel av Pye Jakobsson:
-Att sälja sex är detsamma som att vara utsatt för ett övergrepp, oavsett omständigheter.
-Personer som säljer sex har, som ett resultat av detta och av tidigare övergrepp, förlorat förmågan att särskilja mellan frivillighet och tvång.
-Ingen kan i egentlig mening sägas kunna välja att sälja sex till följd av ett rationellt beslut, detta gäller särskilt kvinnor från fattiga länder.
[…]
Utöver att ge en alltför förenklad bild av sexköp och infantiliserande bild av personer som säljer sex, är argumentationen också förvirrande.
[…]
För att övertyga läsaren om behovet av en stärkt lagstiftning ägnas en stor del av texten om hur Robertos ”offers” liv ”troligen” ser ut enligt ”den kunskap som finns” och beskriver en ändlös rad av övergrepp med noll inslag av agens.
I övrigt anser jag att sexköpslagen är bra som den är och anser därmed också att många av Pye Jakobssons argument mot sexköpslagen är felaktiga. Men det är en diskussion jag inte ska gå in på här men kanske kan återkomma till i ett annat inlägg. Men tills dess går det att läsa Kajsa Ekis Ekman i ETC som visserligen är för hårdare straff för sexköp, vilket inte jag är, men resten av hennes ledare är jag i stort sett överens med. Läsvärd är även Andreas Magnusson i Magasinet Paragraf.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.