Gängland Göteborg – Gårdsten

Tigrarna (Angereds Tigrar) var ett gäng från Göteborgs nordöstra förorter (Angered) som uppges ha bildats någon i slutet av 1990-talet/början av 2000-talet. I början och mitten av 2000-talet ansågs Ali Reza Dashti Pour vara ledare i Tigrarna.

2004 var en medlem i gänget misstänkt för skottlossning mot en restaurang på Kungsportsavenyn i Göteborg, Avenyn 10. Hans äldre bror var en av dem som dömdes för Backaplansbranden då 63 ungdomar dog. Några år senare anklagades de för att vara inblandade i ett antal brutala uppgörelser i Gårdsten och i Bergsjön. Helt klart är att gänget eller medlemmar i gänget var allierade med andra kriminella grupperingar i nordöstra Göteborg för att jaga bort Bandidos och X-team från området. Denna allians gick under namnet Vännerna eller Gårdstensalliansen.

Sommaren och hösten 2008 försökte X-team tillskansa sig mer makt i Angered. Man förnedrade och straffade andra kriminella och affärsmän på en rad sätt. Resultatet blev en allians mellan olika kriminella gäng, familjer och affärsmän med både vita och svarta affärer i Angered. En allians som i media gick under namnen Vännerna eller Gårdstensalliansen som bl.a. bestod av Tigrarna samt personer från Asir, Naserligan och personer ur släkten Ali Khan.

Under en kort tid var Gårdstensalliansen inblandad i en rad skottlossningar och våldsdåd riktade mot X-team eller omvänt, att de var utsatta för angrepp från X-team:

Senaste oroligheterna ägde rum under hösten 2008, mellan Bandidosknutna
X-Team och en dittills anonym grupp, en ny typ av gerillarörelse, från  de nordöstra stadsdelarna. Den kom att kallas Vännerna eller  Gårdstensalliansen.

Den 19 augusti 2008, skottskadades två unga män på Berättelsegatani Backa. Den 22 augusti, blev en ung man beskjuten med automatvapen, när han satt i sin bil. Detta inträffade på på Storhöjdsgatan i Bagaregården.

Under kriget apterades dessutom en bomb på en bil tillhörig en medlem i X-team. På grund av något tekniskt fel detonerade bomben aldrig. Om den gjort det hade 4 personer med all sannolikhet dödats. Bomben upptäcktes den 25 augusti av de tilltänkta offren och polisen kunde senare gripa tre män för brottet. Däribland en 25-åring med anknytning till Tigrarna och Vännerna:

Dels en 25-årig man, vars dna-spår påträffades på bombens timer. Han  förklarar detta med att han råkat pilla på föremålet ett par veckor tidigare.

Detta skall ha skett i samband med en inofficiell visning av automatvapen och sprängmedel hemma hos en individ på Gamlestan. 25-åringen har tidigare tillhört det kriminella gänget Tigrarna i Angered. Han säger sig dock ha brutit med dess företrädare.

Enligt polisuppgifter ingår han istället i grupperna Vännerna, som har
rötterna i Gårdsten, Lövgärdet och Bergsjön. Den består av ett tiotal  yngre män, som under senare delen av 2008 mer eller mindre bedrev ett gerillakrig mot Bandidos.

Det handlade främst om geografiskt  territorium, men också en orättfärdig bötning på 600.000 kronor som Vännerna påstår sig ha utsatts för.

Utöver 25-åringen greps också en 33-årig bombkonstruktör från det forna Jugoslavien. Han medgav att han byggt anordningen men förnekar att han vetat till vad den skulle användas. Dessutom en 31-årig man från Jugoslavien, vän till 33-åringen, som erkände att han gett sin kompis i uppdrag att bygga fjärrstyrningen. Bomben tycks ha varit av samma konstruktion som Torslandabomben 2015.

Den 18 september 2008  sköts en ung man från X-team i Stockholm på Höstvädersgatan i Biskopsgården.

Efter en tid tvingades Bandidos och X-team till förhandlingsbordet. Detta efter kostsamma förluster. En vapenvila och fred kunde slutas mellan gängen. Enligt vissa uppgifter ska Bandidos ha representerats av deras Sverigeledare Jan ”Clark” Jensen och Naser Dzeljilji ska ha varit medlare. Följden blev att X-team tvingades bort från de nordöstra förorterna.

Det hela slutade alltså med en total seger för Gårdstensalliansen och ett möte där gängen gjorde upp om olika saker. Förmodligen en slags marknadsuppdelning av produktområden och av geografisk karaktär.

En del gäng stod utanför och en del personer tycks senare ha brutit mot överenskommelsen.

Efter att Ali Reza Dashti Pour lämnade Tigrarna så uppger Aftonbladet och annan media en person vid namn Sader Chato från Gårdsten som ledare för grupperingen. Eventuellt var Sader Chato den person som utsattes för hot och krav på böter från Bandidos och X-team i början av hösten år 2008 vilket var den händelse som utlöste striden om herraväldet över gangsterverksamheterna i Angered.

Det uppmärksammade mordet i Stockholm på David Abraham Karlberg med hämnd som ett ledande motiv utfördes av en lillebror, Khodor Khalil, till en medlem i Tigrarna vid namn Ali Khalil. Mordet på Karlberg var en hämnd för ett olycksfall med en tredje bror, Zollfikhar ”Zozo” Khalil, som blev dödad av misstag i en lek med morakniv. Karlberg var den som tillsammans med den tredje brodern lekte med kniven.

Ali Khalil åtalades år 2008 för misshandel. Medåtalade då var Addy Francis och Besim Dzeljilji. Den sistnämnde är son till Naser Dzeljilji.

I något som verkar vara en utveckling av det gamla gängkriget för att få bort X-team från Angered så sköts personer med kopplingar till Gårdstensalliansen i Bergsjön och ytterligare två skottskadades i Majorna. Den som misstänktes för dubbelmordet var en av de skottskadade i Majorna. Han ansågs ha kopplingar till Tigrarna. Den andre skottskadade i Majorna var Asirledaren Dhaffar Al-Tai som förmodligen var målet för attacken. Att mannen med anknytning till Tigrarna också blev skadad kan vara frågan om att han träffats av sina kompisars eldgivning.

Asirledaren Süyar Gürbüz dömdes för sin del till fängelse för förberedelse till mord på Tigrarnas tidigare ledare Ali Reza Dashti Pour och Bandidos tidigare göteborgspresident Mehdi Seyyed.

Eventuellt var dubbelmordet i Bergsjön liksom mordförsöket på Kennedygatan saker som utfördes för att tillrättavisa och/eller komma till rätta med eventuella brott mot avtalet som gjordes upp i Lövgärdet. Den misstänkte mördaren i Bergsjömordet var inblandad i dådet på Kennedygatan och har kopplingar till Tigrarna.

I Gårdsten ledde slutet av gängkriget mellan Gårdstensalliansen till att en gruppering med koppling till Naserligan och med ursprung i Tigrarna som dessutom hade koppling en kriminell gruppering i Majorna blev dominerande i stadsdelen. Snart uppstod dock motsättningar mellan två falanger i Gårdsten, i media kallade S-falangen efter Soheil Khalil och A-falangen efter Ali Khalil. De två var inte släkt med varandra Något som också fick konsekvenser för situationen i Majorna. Den 4 oktober 2015 sköts också en lillebror till Sader Chato vid namn Jalal Chato.

I november 2013 rapporterades att två personer, en 21-åring vid namn Jere Paic från Gårdsten och en 28-åring från Bergsjön sedan ett par veckor var försvunna. Den äldre av dem hade tidigare suttit häktad som misstänkt för dubbelmordet i Bergsjön i januari 2011. De mördade var två kända gangsters, Diler Aziz och Raouf Asadi. Den försvunne 28-åringen hade kopplingar till Tigrarna och därmed indirekt till Naserligan via den så kallade Gårdstensalliansen. Jere Paic hittades död i Lärjeån vid Lärjeholm år 2015 och det fanns misstankar om att någon från S-falangen dödat honom. Men han kan lika gärna ha dödats av Hells Angels då han var en av de personer som var på plats när en medlem i Hells Angels misshandlades på en krog i Vasastan i april 2013.

I slutet av 2015 och början av 2016 slog polisen till mot tre platser kopplade till en person som i media kallas ledare i ett kriminellt gäng i Gårdsten, en man i 30-årsåldern. Det handlade om Ali Khalil. Polisen hittade de en stor mängd vapen såsom  två automatkarbiner, en kulsprutepistol, en pistol, två handgranater och ett pansarskott.

Ali Khalil dömdes 2016 till tre och ett halvt års fängelse för vapenbrotten. Ytterligare två personer åtalades i ärendet. En äldre man som frikändes och en man som dömdes för narkotikabrott.

Khodor Khalil, Kemal Kayser och Saman Selman från A-falangen åtalades i maj 2016 för ett mordförsök som ägde rum på Hisingsleden/Norrleden ute i Tuve den 7 oktober 2015. Måltavlan för dådet var en man i den så kallade S-falangen, men i dennes bil satt istället en 30-åring helt utan koppling till kriminella gäng och nätverk. 30-åringen hade lånat bilen av den som egentligen var måltavlan för attacken.

Kemal Kayser var en av de två som sköts vid Jaegerdorffsplatsen i Majorna i februari 2015. Han sköts i huvudet men överlevde trots det.  För det dådet var samma personer som åtalades för skjutningen på Vår Krog & Bar misstänkta, men det fanns inte tillräckliga bevis och därför har de inte åtalats för de två mordförsöken.

Saman Selman är släkt med bröderna Selman som tidigare var ledande i Backagänget men numera är döda. Den yngre brodern Mahmoud Selman mördades i en klassisk gangsteravrättning, skjuten i sin bil på Gunnaredsterrassen i april 2015. Storebrodern Mohammed Selman sköts ner med 30 skott i en lokal i Backa året innan.

Khalif Ali Khalif som också ansågs tillhöra A-falangen var för sin del tidigare varit misstänkt för mordet på Jalal Chato i Gårdsten i oktober 2015. Han dömdes för grovt vapenbrott med mera i februari 2014. De andra dömda vid samma tillfälle var Saman Selman, Ali Khalil och Ali Hamud. Khalif Ali Khalif och Ali Khalil var också varit häktade som misstänkta för skjutningen på Hisingsleden men de åtalades inte i samband med det.

Soheil Khalil tycks för sin del ha försvunnit utomlands kring 2015-2016.

Sen 2016 har det i stort sett varit lugnt i Gårdsten. Kriminella med kopplingar till Naserligan och släkten Ali Khan tycks ha delat upp Angered mellan sig och de håller fred. Kanske till stor del för att nätverken styrs av äldre personer.

Men 2019 bröt det ut en konflikt mellan två kriminella grupperingar som har kopplingar till Gårdsten och Lövgärdet. En ena sidan i konflikten består av Addy Francis och hans bror Allen Francis medan den andra gruppen har koppling till släktingar till Ali Khalil. Konflikten omfattar en bomb i Landvetter och planer på mord i Lund. Familjen Khalil (A-falangen) är en av de familjer som nämns i polisens så kallade klanrapport.

Läs mer:

Uppdaterat 2020-12-05

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!