Zoonoser, infektionssjukdomar och Supermiljöbloggens missförstånd

Enligt supermiljöbloggens skribent Elin Magndahl så har det presenterats en undersökning som visar att antalet zoonoser, sjukdomar som sprids från djur till människor, ökat. Det är inte sant. Magndahl har inte förstått studien för så här står det:

The number of outbreaks, like the number of emerging infectious diseases, appears to be increasing with time in the human population both in total number and richness of causal diseases. Although our finding implies that outbreaks are increasing in impact globally, outbreak cases per capita appear to be declining over time. Our data suggest that, despite an increase in overall outbreaks, global improvements in prevention, early detection, control and treatment are becoming more effective at reducing the number of people infected.

Denna kommentar gäller alla infektionssjukdomar och inte bara sjukdomar som sprids från djur till människor. Antalet utbrott har ökat men andelen smittade människor minskat. Det blir alltså inte värre. Ingen av de sjukdomar som studien listar som allmänt förekommande med många utbrott och ingen av dem är kopplad till modern boskapsskötsel.

Att studien visar att ”människans exploatering av vår planet har en direkt koppling till sjukdomsspridningen” är helt enkelt inte sant även om en av studiens författare framför ett sådant påstående i Guardian med anledning av en artikel om ebola och andra sjukdomar som bevisligen spridit till människor från djur de senaste 70 åren. Hon uttalar sig inte om resultatet av studien, utan hon uttalar sin personliga åsikt om sjukdomar som studien knappt nämner. Artikeln har inget med den aktuella studien att göra vilket verkar vilja få oss att tro. Uttalandet är irrelevant i förhållande till studien. Magndahl vilseleder och förvränger fakta genom att skriva som hon gör.

De sjukdomar som föranlett flest antal utbrott enligt studien är salmonella, gastorenterit (diarré på grund av rotavirus, norovirus etc), kolera, diarré på grund av coli-bakterier, mässlingen och influensa. Det är också de sjukdomar som ökat mest sen 1980. Ingen har ökat på grund av modern djurhållning. Salmonella, diarréer, tyfoidfeber och kolera med mera har ökat på grund av dåliga sanitära förhållanden i slumområden runtomkring i världen. Antalet utbrott av mässling i likhet med andra barnsjukdomar som påssjuka, kikhosta har ökat på grund av ökat motstånd mot vaccinationer. Antalet utbrott av TBC har ökat på grund av resistenta bakterier. Antalet utbrott av denguefeber har ökat på grund av ett varmare klimat. Att vi blir allt fler människor som bor allt tätare och sprider oss överallt ökar riskerna när ett utbrott sker. På grund av detta och genom att

Det gemensamma problemet i samhället är kapitalismen i dess nyliberala variant som försvagat staten i de flesta länder, lett till sönderfall i vissa länder, försvårat vården i många länder.

När Magndahl skriver att miljön påverkar mängden sjukdomsutbrott har hon rätt, när hon skriver att minskad biologisk mångfald och industriell djurproduktion orsakar sjukdomsutbrott har hon fel. Hade hon istället skrivit högerextrem vidskepelse (vaccinationsmotstånd) och nyliberalism med avreglering och privatisering av vatten, avlopp, vård, skolor etc hade hon haft rätt.

Den andra studien hon hänvisar är ingen studie. Det är en uppvisning i gissningar av forskare som vill bevis att utrotningen av djurarter ökar risken för att sjukdomar ska spridas från människa till djur. Visserligen gissningar av forskare, men likförbannat inget annat än gissningar med en fernissa av vetenskap. Gissningarna och studien bevisar ingenting. Med lite andra antaganden så hade en visat minskad risk. Studien är en slags forskarnas variant av en zombiefilm eller Netflixsserien Zoo. Det är helt oseriöst att använda en sådan studie som nåt bevis på nånting.

Magndahl har en åsikt. Hon försöker bevisa den genom att förvränga fakta och nyheter. Det är oärligt.

Men hennes förslag till lösningar av problemen med infektionsjukdomar är rätt:

Tillgång till rent vatten, bättre sanitära anläggningar, sjukvård och utbildning är därför avgörande för att förhindra framtida zoonoser.

Men det är också lite fel för att det i huvudsak inte gäller zoonoser. Dessutom glömmer hon vaccinationsprogram vilka är väsentliga för att bekämpa sjukdomar. Kanske inkluderar hon detta i bättre sjukvård.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.