Gängland Göteborg – Länsmansgården

Länsmansgården som ligger norr om Biskopsgården har tidigare inte berörts speciellt mycket av gängbrottsligheten i den senare stadsdelen. Men det senaste åren har ett löst sammanhållet nätverk, eller kanske egentligen flera nätverk, växt fram i området. De nya konstellationerna kallas i GP för Nya Norra trots att polisen uppger att det egentligen inte handlar om ett nytt nätverk utan fler grupper av unga kriminella med ännu mindre koordination än ett nätverk. Det är helt klart inte ett sammanhållet gäng.

Men det hindrar inte att flera individer i de olika grupperingarna begått grova brott. Nyligen dömdes enligt GP 4 personer från grupperingarna i Länsmansgården tillsammans med två andra personer för ett antal olika brott:

  • Man född -99, dömdes till fängelse i två år för grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott, vapenbrott och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Friades för våld mot tjänsteman, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.
  • Man född -97, fick fängelse i tre år och sex månader för grovt olaga tvång, rån, försök till rån, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, bedrägeri, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, ringa narkotikabrott, ringa dopningsbrott, ringa vapenbrott.
  • Man född -96, dömdes till fängelse i tre år för grovt olaga tvång, rån, försök till rån, övergrepp i rättssak.
  • Man född -99, fängelse i två år och fyra månader för grovt olaga tvång, rån, försök till rån och övergrepp i rättssak.
  • Kvinna född -95, villkorlig dom och 40 dagsböter om 50 kronor för penningtvättsbrott.
  • Man född -00, skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel

Mannen, född 1999, som dömdes för grovt vapenbrott är troligen Mohammad Sheikh Muhiadiin. Han är bror till 16-årige Elias Sheik Muhiadiin som mördades i Länsmansgården i början av mars i år. Den mördade 16-åringen hade, så vitt det är känt, ingen som helst koppling till brottslighet. Vem eller vilka som låg bakom mordet på den yngre brodern är okänt, men kanske handlar det om en lokal konflikt där den yngre brodern mördades av misstag när måltavlan egentligen skulle varit den äldre brodern.

Den äldre brodern anses dock vara ledande brottsling i Länsmansgården och är också tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, grov misshandel och två grova vapenbrott. Det vapenbrott han nu dömdes för handlar om ett automatvapen som han själv hanterat och kunnat kopplas till. Han spelade in en film på sin mobiltelefon där han hanterar vapnet. Mobiltelefonen beslagtogs när han greps som misstänkt i ett annat brott, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han och flera av de andra tilltvingade sig en fyrhjuling av en annan man i november 2019.

Vapnet hittades i Göteborgs hamn efter att hamnpersonal sett unga män leta efter något där. Hamnpersonalen kontaktade polisen som hittade vapnet i en plastpåse i ett dike. Detta skedde 4 dagar efter mordet på Elias Sheik och sannolikt hade de unga männen som letade för avsikt att hämnas mordet.

De två bröderna är söner till den omtyckte imamen Abdirahmaan Sheik Muhiadiin. Han dog nyligen av covid-19. Han var sufist, dvs anhängare av en form av islam som är den totala motsatsen till salafismen/wahabismen hos bl.a. IS och i Saudiarabien. Moskén han var verksam i ligger i Bergsjön och där liksom i Biskopsgården talar många mycket positivt om honom. Han arbetade en tid som språklärare på Bergsjöskolan och var en aktiv motståndare till IS och resor till Syrien. Han var också medlem av de rådgivande grupp som skapades när Mona Sahlin var nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Både han och hans fru Hiba Ismail var aktiva mot våld och kriminella gäng.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!