Ett båtregister bör införas

Båtägarna själva är positiva till ett obligatoriskt båtregister. Allmänheten förespråkar förarintyg och åldersgräns för snabb båt. Det visar den senaste båtlivsundersökningen.

Transportstyrelsen genomför båtlivsundersökningen var femte år och nu är alltså 2020 års undersökning färdig. Av svaren framgår att bättre ordning och reda på sjön är någonting som efterfrågas på flera olika sätt.

Till exempel har 80 procent av båtägarna svarat att de är positivt inställda till ett register för alla båtar i Sverige som är längre än fem meter eller går snabbare än tio knop. En fråga som ställts för första gången.

– Genom ett sådant register skulle man kunna spåra ägare till stulna båtar och enklare identifiera båtar i samband med sjöräddningsinsatser. Att så många båtägare är positiva till ett båtregister hänger troligtvis samman med ökningen av båt- och motorstölder som skett på senare år, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även när det gäller frågan hur människor ställer sig till ett obligatoriskt förarintyg går siffrorna uppåt, från 49 till 58 procent. När det gäller vattenskotrar är 78 procent (tidigare 71) positiva till ett krav på förarintyg.

Andelen positivt inställda till obligatoriska förarintyg generellt sett har ökat från 49 procent 2015 till 58 procent 2020, för vattenskoter har andelen ökat från 71 procent 2015 till 78 procent 2020. För snabb båt har det ökat från 75 procent 2015 till 78 procent 2020. Diagram

Inställningen till åldersgräns för snabb båt har ökat även den från 81 till 84 procent. Det vanligaste svaret var att åldersgränsen borde vara 18 år. Också inställningen till lagen om sjöfylleri är fortsatt positiv på 83 procent, oavsett om man äger båt eller inte.

– Sammantaget visar den senaste undersökningen på ett växande engagemang för sjösäkerhet och det är någonting som vi tycker är positivt, säger Lars-Göran Nyström.

Totalt deltog ungefär 6 000 hushåll i undersökningen. Enligt den finns det cirka 864 200 fritidsbåtar i sjödugligt skick i Sverige. Transportstyrelsen genomför båtlivsundersökningen var femte år och nu är alltså 2020 års undersökning färdig. Av svaren framgår att bättre ordning och reda på sjön är någonting som efterfrågas på flera olika sätt.

Resultatet av undersökningen är solklart. Ett båtregister bör införas omedelbart. Dessutom brö förarbevis för snabbare båtar och vattenskotrar införas.

Läs mer: Båtskatt och båtregister för fritidsbåtar

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!