Vad konflikten i hyresgästföreningen handlar om

Hyresgästföreningen i Västra Sverige som omfattar Göteborgsområdet har i ett år plågats av interna strider. Den tidigare ordföranden Kristoffer Lundberg med flera anklagades för att ha missbrukat pengar och Lundberg själv stängdes av och uteslöts. Några bevis för ekonomiska oegentligheter har aldrig lagts fram offentligt och Lundberg har inte polisanmälts.

I själva verket var anklagelserna mot Lundberg med flera från Hyresgästföreningen Angered bara ett svepskäl. Den egentliga anledningen till att Kristoffer Lundberg med flera anklagades stängdes av och i Lundbergs fall uteslöts är inställningen till marknadshyror. Ledningen I Hyresgästföreningen är lojala med sosseledningen och sosseregeringen vilket betyder att de i praktiken stöder införande av marknadshyror. Lundberg och huvuddelen av styrelsen i Hyresgästföreningen Angered arbetad aktivt mot marknadshyror vilket Hyresgästföreningens förbundsstyrelse med Marie Linder i spetsen anser bryter mot föreningens stadgar, värdegrund och etiska regler.

Det är också med denna motivering de suspenderat den tidigare ordföranden i Hyresgästföreningen Centrum i Göteborg, Christina Abrahamsson. Hon har förbjudits att inneha några förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen under 5 år. Mot henne och fler andra kvinnor i Hyresgästföreningen har förbundsstyrelsen och deras hejdukar använt ren mobbningsmetoder med kvinnofientliga inslag:

I februari fick ETC Göteborg en debattartikel inskickad från sex stycken ordföranden och före detta ordföranden i olika hyresgästföreningar i Göteborg. Samtliga kvinnor. Tidningen GT, som fått samma debatt skickad till sig, hann före med att publicera och ETC Göteborg avstod, då det är kutym att inte publicera samma material som en konkurrent.

I debattartikeln stod dock att läsa att de sex kvinnorna ansåg sig vara ständigt angripna med hot och anklagelser. De kallas till förhör i regionstyrelse eller i riksförbund utan att veta vad de anklagas för, menade det. De här anklagelserna ska vara ospecificerade, inte exemplifieras och presenteras aldrig skriftligt.

– Tyvärr är priset för att kunna arbeta ideellt inom Hyresgästföreningen att godta något vi upplever som ett sektliknande skräckvälde, utan rättigheter som är självklara i övriga samhället, skriver kvinnorna i debattartikeln och nämner hot, anklagelser och härskartekniker som vanliga verktyg av personer högre upp i Hyresgästföreningens hierarki.

Förbundsstyrelsen har inte svarat på de sex kvinnornas anklagelser utan varit knäpptysta.  Istället har det svarat med administrativa straffmetoder med avstängningar och suspenderingar. Detta utan att redovisa orsaker till sitt agerande och till straffen. Flera i styrelsen för Hyresgästförening Centrum har drabbats av sådana åtgärder, inte bara Abrahamsson.

Däremot svarade flera andra kvinnor och låtsades som om de var vanliga medlemmar med förtroendeposter på låg nivå. En del av dem hörde till de som kritiserades i debattartikeln men det undvek de att ange när de skrev sin debattartikel om att inget i anklagelserna stämde.

Den verkliga anledningen till angreppen och de byråkratiska utrensningarna är att Hyresgästföreningen Centrum agerat mot marknadshyror, ordnat möten och kampanjer på samma som Hyresgästföreningen Angered också gjorde.

Förbundsstyrelsen i Hyresgästföreningen vill uppenbarligen inte ha en Hyresgästförening som agerar i hyresgästernas intressen och där demokratin styr. De vill ha en hyresgästförening som styrs av socialdemokraterna och går det socialdemokratiska partiets och regeringen ärenden. De som vill ha en kämpande hyresgästförening som arbetar för hyresgästernas bästa rensas helt enkelt ut. Med alla till buds stående medel, falska anklagelser, hemliga anklagelser, politiska kommissarier (stadgegrupp, policygrupp), avstängningar, suspendering och uteslutningar.

Det hela är precis som utrensningarna i Sjöfolksförbundet på 1930-talet då alla kommunister och påstådda kommunister rensades ut på samma sätt. Med totalt odemokratiska metoder.

Konflikten i Hyresgästföreningen går bara att förstå som en kamp mellan de som vill ha en kämpande hyresgästförening som arbetar för sina medlemmars intressen och de som vill ha en sossestyrd förlängning av det socialdemokratiska partiet som följer allt som partiedning och regering säger.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!