De misskötta bostadsrätterna i Malmö och centerpolitikern

På Thomsons väg i Rosengård, Malmö finns ett stort hus som enligt Expressen kallas Kinesiska Muren. Det är ett tidigare hyreshus som ägdes av ett allmännyttigt bolag men har omvandlats till två så kallade bostadsrättsföreningar. Det är nämligen så att omvandlingen resulterade i en konstruktion där de som är andelsägare och bor i huset inte kontrollerar föreningarna.

Istället är det ett företag som heter Amun Capital Sweden AB som från start satt på majoriteten av rösterna i föreningarna, närmare bestämt 76%. Bolaget har idag troligen en mindre andel men äger enligt Expressen 34 av lägenheterna i den ena bostadsrättsföreningen. Den så kallades bosatdsrättsföreningen har enligt samma tidning aldrig fungerat som en sådan.

Styrelseordförande i Amun Capital Sweden AB är en man som heter Jan Severa. Han har tidigare varit engagerad i det skandalomsusade fastighetsbolaget Prime Living. Utöver Severa sitter också Ola Wengberg i styrelsens för Amun Capital Sweden AB medan Carl Joakim Schöldström är suppleant. Även Ola Wengberg var engagerad i Prime Living. Tillsammans med Jan Severa uppges han ha varit grundare av Prime Living.

Idag är Prime Living fusionerat med Studentbostäder i Sverige AB och verksamheterna bedrivs i bolag som bl.a. STUSAB Göteborg AB, STUSAB Stockholm AB, STUSAB Campus Stockholm AB, STUSAB Industries AB, STUSAB International AB och STUSAB Properties AB. Koncernen ifråga har gjort förluster de senaste åren och har ekonomiska anmärkningar av olika slag. Vem som äger bolaget är lite oklart då de största aktieposterna är förvaltarregistrerade. Men Avanza Pension äger 9,6%, Cidro Förvaltning AB (Peter Lindell) 5,6%,  Byggnads AB Westnia (John Lennart Pehrsson) 4,1%, Dunross & Co  AB (Sven Norfeldt) 3,4%, Nordnet Pensionsföräkring AB 3,2% Gålöstiftelsen 3,1% och LMK Stiftelsen 2,4%. Styrelsen i Studentbostäder i Sverige AB utgörs av Björn Rosengren, Sven-Göran Svensson och Karin Elisabeth Krook med Rebecka Eidenert som VD.

Amun Capital Sweden AB ingår i en koncern där moderbolaget heter Amun Capital AB. Styrelsen i det bolaget liksom i de andra bolagen i koncernen betsår av samma tre personer som sitter i styrelsen för Amun Capital Sweden AB. De troliga ägarna är Jan Severa och Ola Wengberg men bolaget uppger att de inte har någon huvudman eller så har de låtit bli att anmäla verklig huvudman. Den var ett av dessa bolag som genomförde omvandlingen till de så kallade bostadsrättsföreningarna på Thomsons väg. Andra bolag i koncernen är bl.a. Skandinavisk Fastighetsfond AB, Ardenne Properties AB, Skandinaviska Fastigheter Syd AB, Skandinaviska Fastigheter Vellinge AB, Kryddfabriken Bostadsrätt AB och Kryddfabriken Bostad AB.

Skötseln av de två fastigheterna på Thomsons väg liksom ekonomin i de två föreningarna har lagts ut på Sinan Bostadsservice (troligen en del av Scandinavian Safety Security AB) som ägs av den tidigare centerpolitikern Sapko Sinani. Och det är något som uppenbarligen inte fungerar då fastigheterna är mycket misskötta med hissar som inte fungerar, trasiga dörrar och fönster med mera:

Att stiga in här är som att gå in i ett hus som ska rivas. Entrédörrarna, som inte går att låsa, står vidöppna. Många hissar fungerar inte, i en trappuppgång har hissen stått sönder sedan mars 2020. Flera fönster har stått trasiga i ett halvår.

Några unga langare springer upp och ner för trappen, mellan lägenheten de hyr i andrahand och köparna nere på gården.

Inuti lägenheterna är det kallt, elen kommer och går, ventilationen fungerar inte, många har drabbats av mögel.

En småbarnfamilj släpar matpåsar upp till sjätte våningen.

Även ekonomin i bostadsrättsföreningarna är misskötta och redan 2014 uppmärksammades detta av myndigheter och media. Sen dess tycks misskötseln och förfallet har accelererat.

Många boende i föreningarnas fastigheter uppger i Expressen att det känner sig hotade av Sinani och dennes vaktbolag samt att företrädare för det bostadsbolag som i praktiken kontrollerar föreningarna inte går att nå

Sapko Sinani menar att allt som sägs om misskötsel, demokratiskt underskott och hot är helt fel. Dessutom uppger han att han fortfarande är medlem i Centerpartiet men inte har några uppdrag längre. Centerpartiet uppger att han uteslutits på grund av skandalerna kring fastigheterna på Thomsons väg.

Det vaktbolag (enligt bolagsordningen så ska företaget syssla med allt mellan himmel och jord) som Sapko Sinani äger heter Scandinavian Safety Security AB och har 2 anställda. Omsättningen ökade kraftigt under 2020. Förutom Sinani sitter även Grzegorz Gora i styrelsen för företaget. Sinani är ende ledamot i styrelsen för Matka Ekonomisk Förening som enligt bolagsordningen ska ha minst tre styrelsemedlemmar och är uppenbart misskött. Han är också styrelseledamot i Bostadsrättsföreningen 5:an (verkar vara den som tidigare hette Brf Thomsons väg och har 67 lägenheter) som är en av de föreningar som äger en fastighet på Thomsons väg. Sapko Sinani äger enligt uppgift flera av lägenheterna i föreningen, bland annat via sitt bolag Sinan Safety Security:

Sydsvenskan avslöjade i maj 2019 att hans företag Sinani Security hyrde fjorton av lägenheterna för 6 000–8 000 kronor per lägenhet och månad för att i nästa led hyra ut dem för dubbla summan till fastighetsbolaget Jomec. Därefter hyrde Jomec i sin tur ut lägenheterna till Malmö stad som akutboenden för bostadslösa familjer för en summa som motsvarade en månadshyra på upp till 52 000 kronor.

Något som gör att han har flera röster på årsmötena.

Den andra bostadsrättsföreningen på Thomsons väg är Brf Taxeringsrevisorn 2 som har 79 lägenheter. I den styrelsen sitter inte Sinani. Men enligt en del boende i föreningen så är den styrelsen helt i händerna på Sinani.

Det är även så att Bostadsrättsföreningarna på Thomsons väg hyr ut lägenheter i stor utsträckning:

Bostadsförvaltningslagen bör ändå kunna tillämpas. Som det är nu används den för hyresfastigheter, men det borde även gå för bostadsrättsföreningar där lägenheter hyrs ut i stor utsträckning. Enligt flera medier hyrs lägenheter i ”Kinesiska muren” ut för stora summor, till exempel har Malmö stad betalat för många av dem.

Enligt Bostadsförvaltningslagen går det att tvångsförvalta hyresfastigheter som missköts, men i och med att en bostadsrättsförening, som den i ”Kinesiska muren”, har en omfattande uthyrning, bör lagen också kunna omfatta en sådan förening.

Genom beslut om tvångsförvaltning övertas den ekonomiska kontrollen av fastigheten av förvaltaren. De som har kapat en bostadsförening kan alltså då inte fortsätta att försnilla pengar.

Enligt flera medier förvärras hela tiden förfallet i bostadsrättsföreningen i ”Kinesiska muren”. Därför är det nu viktigt att de som bor i föreningen agerar snabbt och hos hyresnämnden begär tvångsförvaltning.

Kapade bostadsrättsföreningar, bland andra föreningen Ida, debatterades i riksdagen förra våren. Riksdagen beslutade då att uppmana regeringen att skapa en ny lag som stoppar möjligheterna till förskingring av pengar på det sätt som skett i ”Kinesiska muren”.

Det saknas bokslut och bokföring för många år i föreningarna och revisorn har varit en anställd på Amun Sweden Capital.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!