Varför mediekoncentration inte är ett så stort problem

I Sverige kontrollerar 5 tidningskoncerner (inte tre som ETC påstår) nästan all tidningsutgivning. Det är familjen Bonnier, familjen Ander, Schibsted, Gota Media och Norrköpings Tidningars Media AB (NTM).

Gota Media äger 20% i Bonnier News Local medan Bonnier News Local äger 30% i Gota Media. Gota Media äger bland annat Borås Tidning, Barometern, Smålandsposten, Blekinge Läns Tidning och Kristianstadsbladet. Bonnier News Local äger sen tidigare Mittmedia, Hall Media och HD-Sydsvenskan. Majoritetsägare i Gota Media är två stiftelser (Tore G Wärenstams stiftelse och Stiftelsen Barometern) och ägare av Bonniers är förstås familjen Bonnier eller kanske mer korrekt finansklanen Bonnier.

Familjen Ander äger NWT Gruppen AB med flera tidningar i Västergötland och Värmland. Dessutom kontrollerar NWT det norska företaget Polaris Media ASA tillsammans med Schibsted ASA. Polaris Media som äger Stampen Media AB (GP med flera tidningar) i Sverige tillsammans med NWT Gruppen AB och Västerbottens-Kurirens Media AB (VK Media) genom det gemensamma bolaget PNV Media AB. Polaris Media är majoritetsägare i PNV Media.

NWT Media AS som är det norska dotterbolaget till NWT Gruppen AB  är ägaren i Polaris Media ASA och dessutom en minoritetsägare i Schibsted ASA (i praktiken den näst största ägaren). Största ägare i Schibsted ASA är en stiftelse. Schibsted ASA äger bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet genom dotterbolaget Schibsted Sverige AB.

Ägarkoncentration

Tidningsägandet har alltså koncentrerats till färre ägare men ETC tar i lite för mycket när de hävdar att det handlar om tre ägare. De bortser helt från familjen Anders stora inflytande på det svenska medielandskapet. Det är svårt att få tidningsverksamhet lönsam på grund av olika nyhetskanaler på internet tagit över. Därför är det inte förvånande att det blir allt färre som äger allt färre tidningar med allt mindre upplaga. Människor har samtidigt övergått allt mer till digitalt läsande av tidningar istället för att läsa papperstidningar. Det är svårare att tjäna pengar på digitalt innehåll.

Sociala medier

Social medietjänster som facebook, instagram, youtube, snapchat och twitter har blivit allt vanligare som nyhetskällor. Tidningar, TV och radio har blivit allt mindre använda.

Men sammantaget innebär det att de stora medieföretagen som kontrollerar tidningarna blivit allt oviktigare. Att bara fem koncerner kontrollerar huvuddelen av Sveriges tidningar är därför kanske inte så problematiskt. Det är ett större problem att stora US-amerikanska företag som Facebook, Google, Amazon och Twitter allt mer dominerar nyhetsflödet som en svensk tar del av. Bonnier är kanske inte problemet utan kritiken ska kanske istället riktas mot Zuckerberg, Page, Brin, Bezos och Dorsey. Det är kanske dem vi ska granska. Något som Johan Ehrenberg i ETC faktiskt också gör.

Läs också:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.