Otrygghet finns i SD-land, Malmö och Stockholm

Störst tendens att uppleva otrygghet i Sverige finns i vissa stadsdelsområden i Stockholm och Malmö samt i kommuner i norra Skåne där Sverigedemokraterna (SD) länge haft ett starkt fäste. Detta enligt en undersökning av Brå som tagit hänsyn till individfaktorer och justerat resultaten efter det.

Minst otrygghet finns i norrländska inlandskommuner liksom i västra Dalarna och Värmland. Bibelbältena i Västerbotten och längs Bohuskusten (men inte kring Jönköping) framträder också som områden med liten risk att uppleva otrygghet,

Det finns en tydlig korrelation mellan områden som röstar på SD och upplevelser av otrygghet. I Malmö och Stockholm finns också en tydlig korrelation mellan otrygghet och områden med hög arbetslöshet och trångboddhet där folk till stor del inte röstar alls.

Förmodligen är det så att upplevd otrygghet bland inhemska svenskar utan jobb och framtidsutsikter i avfolkningsbygder relativt nära expansiva regioner som Stockholm och Malmö tenderar att rösta på SD. De känner sig övergivna av samhället och de etablerade partierna. Med SD-sympatier kommer de i kontakt med folk som har samma känslor och så förstärker de varandras upplevelse av otrygghet vilket sen ökar stödet för SD. En slags ond cirkel kan vi säga.

I områden med stor andel invandrare, hög arbetslöshet, små chanser att få jobb och trångboddhet tenderar folk att istället inte rösta alls. Den upplevda otryggheten får folk att utgå från att de övergivits av samhället och alla partier. De vänder sig då till släkt och vänner för trygghet och deltar inte i samhällslivet. Detta leder i sin tur till att kriminella gäng stärks och att våldet ökar. Även här skapas en ond cirkel.

Bilden förändras något om vi bortser från individfaktorer. Den upplevda otryggheten är då större i många områden och kommuner. Den generella bilden förblir dock densamma.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!