Vapenhandlaren i Krylbo

Sommaren 2019 dömdes en jägare från Dalarna till sju års fängelse för grova vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen samt narkotikabrott.

När polisen gjorde husrannsakan i hans bostad påträffades 33 gevär, elva pistoler och två handgranater. Betydligt fler än vad han hade tillstånd för. Under tvåårsperiod hade han köpt och sålt 317 vapen. 294 av dem såldes till okända köpare, troligen i huvudsak kriminella. Dessutom hittade polisen stora mängder dynamit.

Vapenhandlaren som heter Fredrik Nordin var vid domen var 43 år gammal. Han köpte de vapen han sen sålde vidare i helt vanliga jakt- och sportaffärer. Han betalade kontant. När han sålde dem förde han inte in köparna i den liggare som varje vapenhandlare ska föra. Flera av de sålda vapnen har återfunnits hos kriminella.

Vapnen hamnade hos gängkriminella

En av pistolerna som Nordin köpte in hittades hos det kriminella nätverket Bandidos Stockholmsavdelning i april 2018. Några månader senare upptäcktes även två av Nordins pistoler hos en rånare i Hallstahammar. Liknande beslag gjordes vid samma tid i Kristianstad och Märsta.

Ett av de vapen som vapenhandlaren i Krylbo sålt, en Glock-pistol, användes vid ett dubbelrmord i Norrköping i december 2019 där två gängkriminella män med koppling till No Surrenders MC sköts ihjäl. Just den pistolen köpte Nordin i en butik på en ort söder om Göteborg. Totalt har sju av de vapen han sålt hittats hos gängkriminella. De som inte återfunnits finns också de med stor sannolikhet hos kriminella gängmedlemmar.

Hela vapenhärvan rullades upp när en då en då 35-årig man greps sommaren 2018 i Borlänge. Det var en efterlyst narkotikahandlare från Avesta som hållit sig undan lagens långa arm i 2 år.  Han var efterlyst som misstänkt för inblandning i två gängrelaterade skjutningar i Avesta. Han greps tillsammans med en då 32-årig kvinna.

Mannen greps med 80 000 kronor i kontanter och en pistol. I andra lägenheter i närområdet med koppling till mannen hittades ytterligare 5 vapen. Alla de sex pistolerna var fabriksnya med bortslipade serienummer. En av dem lyckades dock polisen spåra till en legitim jakt- och sportskyttebutik i Nacka, F & K Sport, som sålt den 2 månader tidigare. Till vapenhandlaren i Krylbo.

I augusti 2018 greps en då 41-årig man i Avesta och lite senare en annan 41-årig man i Falun.

Vapenhandlaren i Krylbo greps den 4 december 2018. Dette ledde till mer och totalt kunde polisen under utredningens gång konstatera att mannen köpt och sålt 317 vapen.

Butikerna

Nordin hade en specialitet, Glock-pistoler. 72 stycken köpte han från just F & K Sport. Totalt köpte han 79 pistoler och ett gevär från denna butik. Sex pistoler köpte han vid samma tillfälle från Ammo Center i Ullared trots att han bara hade tillstånd att ha en pistol på lager. Butiken Sportec i Åkarp erbjöd sig att del upp ett inköp på flera för att det skulle stämma med Nordins tillstånd.

F & K Sport Sweden AB ägs av Torkel Persson i Tyresö och Per Norburg i Stockholm. De är också ordinarie ledamot respektive suppleant i styrelsen. Tillsammans äger de också F&K Sport Sweden HB.

VD i Sportec AB är Johan Ahlbäck och ägare är Anders Torgander i Stockholm och Susann Torgander i Malmö. Tidigare var Per-Åke Andersson VD.

Arms & Ammo Center Sweden AB i Ullared ägs av Ulf Edvardsson i Sävedalen och Peter Larsson Kuzma i Falkenberg. Den sistnämnde är också VD. De två äger också QSG Bevakning AB och Today Consulting AB. Ulf Edvardsson äger sina andelar i företagen via Sandarna Holding Väst AB. I styrelsen för Arms & Ammo Center sitter också Emelie Christiansen i Glommen och Carl Henning Fredrik Örnstedt i Falkenberg. Suppleanter är Lotta Larsson Kuzma och Oskar Christiansen.

Det är ytterst märkligt att ingen av de sport- och jaktföretag han köpte vapen av reagerade på de stora inköpen. Det borde ju varit uppenbart att nåt inte stod rätt till med vapenhandlarens inköp. Nån borde ha kunnat reagera.

Polisens passivitet

Faktum är att någon också gjorde det. Polisen gjorde en inspektion i hans hem 2017, två år efter att han fick sin vapenhandlarlicens. De hittade inget godkänt vapenskåp, något en handlare måste ha och det fanns ingen liggare där köparna var upptagna. Brister som var stora nog för att hans licens borde ha dragits in. Men inget skedde.

I maj 2017 larmade en polis om att mannen sökt vapenlicens på falska grunder och det var fler poliser som var tveksamma till mannen och hans vapenhandlarlicens. I mars 2018 gick hans vapenhandelsföretag i konkurs men han behöll sitt vapenhandlartillstånd. Detta trots att han utreddes för bokföringsbrott.

Den ansvarige polischefen ville dock inte utreda eller dra in 43-åringen tillstånd att handla med vapen.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!