2000-talets bästa TV-serier

BBC har gjort en enkät bland 200 TV-kritiker och TV-experter för att få fram 2000-talets bästa TV-serie. En sak slås jag av direkt när jag läser listan. Det är att Sopranos saknas. Men det beror sannolikt på att Sopranos började sändas år 1999. De två serierna som ligger högst upp på listan är The Wire och Mad Men. Det tycker jag är rättvist och rimligt. The Wire är en av de bästa TV-serier jag sett och även Mad Men är mycket bra.

När det gäller de tio bästa TV-serierna kanske att Breaking Bad hör hemma där men jag tyckte serien snabbt blev osebar och har därför inte följt den. The Office tycker jag däremot är en helt värdelös serie och när det gäller Game of Thrones så hör de första säsongerna hemma på topplistan men inte de sista. De övriga serierna bland de tio bästa i BBC:s lista har jag inte sett ett endaste avsnitt av.

De tio bästa TV-serierna

1          The Wire (2002-2008)
2          Mad Men (2007-2015)
3          Breaking Bad (2008-2013)
4          Fleabag (2016-2019)
5          Game of Thrones (2011-2019)
6          I May Destroy You (2020)
7          The Leftovers (2014-2017)
8          The Americans (2013-2018)
9          The Office (UK) (2001-2003)
10        Succession (2018-)

Saknat, underskattat och överskattat

Personligen tycker jag dock att Battlestar Galactica som hamnade på plats hör hemma mycket högre upp. Och jag saknar Saving Grace som är en av de bästa TV-serier jag sett. Betydligt bättre än svenska Bron på plats 34 som troligen inspirerats en del av Saving Grace. Personligen tyckte jag dessutom att den US-amerikanska versionen var bättre. Även det gäller danska Forbydelsen på plats 74 så tycker jag den US-amerikanska versionen var bättre. Några andra serier jag saknar är nyzeeländska Top of the Lake och australiska Deep Water.

True Detective på plats 31 tycker jag borde finnas bland de tio bästa. Speciellt säsong 1 är bland allr bästa som gjorts i TV-väg. Small Axe på plats 51 är däremot totalt överskattad. Bara ett avsnitt höll hög kvalitet och resten var ointressant och i ett fall till och med värdelöst.

En annan serie som är totalt överskattad är The Good Place. En helt omöjlig serie att se. Samma gäller How I Met Your Mother. Värdelös.

En annan brist med listan är att det är totalt fokus på anglosaxiska TV-serier. Tyska TV-serier lyser med sin frånvaro förutom Babylon Berlin på plats 75. Det borde nog finnas fler tyska serier på listan liksom serier från andra länder. Om vi håller oss till en västlig publik så borde det finnas i alla fall franska, spanska och italienska vid sidan av de engelskspråkiga. Kanske också polska och en del från andra länder.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!