Första skjutvapenmordet 2022 – medlem i Headshotligan

Årets första dödsskjutning i Sverige inträffade vid 18-tiden i måndags i ett bostadsområde i Jakobsberg, Järfälla kommun. När polis och ambulans anlände till platsen norr om Stockholm hittades en 27-årig man med skottskador i en bil. Mannen avled senare på sjukhus.

Enligt Aftonbladet ska polisen ha fått in vittnesuppgifter som tyder på att det var en ensam gärningsman som väntade in offret som hette Christopher Caamano Aoun (Chilenaren). Denne var på väg hem när han sköts. Efter skotten ska skytten ha flytt i en bil. Caamano Aoun anses ha varit en ledande medlem i Headshotligan (HSL) som av polisen kallas Tenstanätverket. Han har figurerat i flera åtal om grova brott.

Ordningsvakten som skyddade en brottsling

Den 1 februari 2019 jagade polisen en stulen Audi i Märsta. Bilen krockade och två personer flydde från platsen. Personerna identifierades av polisen som Ala Bekhit och Christopher Caamano Aoun. Ytterligare personer dök upp på platsen och såväl Ala Bekhit som Christopher Caamano Aoun lyckades undkomma. I bilen anträffades tre vapen, en AK47, en Glock och en CZ. Ala Bekhit gömde sig hos sin dåvarande flickvän som var ordningsvakt. Hon åtalades för skyddande av brottsling.

Ett av dessa, en pistol av märket Glock, visade sig ha använts vid en skottlossning mellan två bilar i Bromsten den 22 oktober 2018. Den hade också använts vid en skjutning i Nydalsparken i Tensta den 6 juni 2018 där fyra personer skottskadades.

Både AK47:an och Glocken användes vid ett mordförsök i Tensta den 27:e januari 2019 där en person sköts med flera skott från tre olika vapen. CZ:an användes vid en skjutning i Märsta på Frejgatan den 6 december 2018, där ett tiotal skott avlossades mot en person liksom vid en skjutning i Jakobsberg vid Tenorgränd den 4:e januari 2019. Även vid en skjutning på ICA Söderhöjden i Jakobsberg där en person sköts i benet så användes samma CZ.

Mordåtal

I bilen anträffades även en patronhylsa som avlossats ur samma vapen som användes vid mordet på Mustafa Al-Janabi den 30 januari 2019. Med anledning av detta åtalades Araz Zarandi, Christopher Caamano Aoun och Saman Farsi (Thaien) för mord alternativt medhjälp till mord. De frikändes dock i en dom som kom den 4 december 2019.

I samma rättegång var Araz Zarandi, Abtin Khajehdehi Gavnaroudi och Saman Farsi åtalade för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, Araz Zarandi för grovt vapenbrott i ett annat fall, Saman Farsi och Alan Al Balhaa för försök till utpressning i två fall varav det ena grovt och Saman Farsi för grovt narkotikabrott och dopningsbrott. Araz Zarandi dömdes till fängelse i 1 år och 6 månader för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Saman Farsi dömdes senare för försök till utpressning, anstiftan av grovt olaga hot, narkotikabrott och dopningsbrott. För de övriga åtalade och vad gäller övriga brott var det frikännande domar.

Mustafa Al-Janabi var innan mordet vän med Ahmad Khalaf (Ahmad Albadri) vars storebror Mohammed Khalaf – (Mohammed Albadri) är kamrat till Araz Zarandi. Under hösten 2018 kidnappades han av fiender till Headshotligan och uppgav då namnen på flera medlemmar i HSL. Det anses vara anledningen till att han sköts av personer från HSL. Strax efter mordet reste Ala Bekhit, Christopher Caamano Aoun och Saman Farsi utomlands.

Grov stöld

Den 15 mars 2019 begicks en grov stöld i Märsta. Vid stölden tillgreps mobiltelefoner till ett värde om ca 3 000 000 kr. En av flyktbilarna som användes hittades samma dag i ett garage på Sleipnergatan 41 i Märsta. Den 15 mars greps Abtin Khajehdehi Gavnaroudi som misstänkt för den grova stölden.

Vid gripandet hade Abtin Khajehdehi Gavnaroudi en nyckel som visade sig gå till ett garage på Råbystigen 192 i Bro. Vid en husrannsakan i garaget den 21 mars anträffades bland annat ett par handskar, en tröja, en plastdetalj och en servicebok till en bil, två vapen samt en stor mängd ammunition och sprängmedel. Den aktuella serviceboken visade sig tillhöra den bil som hittades på Sleipnergatan och även plastdetaljen kunde kopplas till den bilen.

På handskarna och tröjan påträffades DNA från Araz Zarandi och ett av vapnen, en pistol av märket Zoraki 906  visade sig vara den pistol som användes vid en skjutning på Galoppvägen 6 i Järfälla kommun den 24 februari 2019. På handskarna påträffades även tändsatspartiklar.

Abtin Khajehdehi Gavnaroudi dömdes den 26 juli av Attunda tingsrätt för att tillsammans och i samförstånd med bland annat Murad Bekhit och Mohamed Ali Hassan ha begått den grova stölden i Märsta.

De som nu mördat Christopher Caamano Aoun är sannolikt några fiender till HSL. Antingen från gänget som Filterlösa grabbar (FLG) eller från gänget 24K.

Läs mer: