VM-kvalet för herrarna närmar sig slutet

Det kändes bittert när Sverige förlorade den avgörande VM-kvalmatchen mot Polen på bortaplan. Vårt landslag inledde löftesrikt och hade väl så mycket av spelet fram till det olycksaliga 0-2 målet, varefter det kändes som att rullgardinen drogs ner. Sverige hade inte riktigt marginalerna på sin sida, parat med ett visst mått av ineffektivitet, vilket slutligen skrinlade de svenska VM-drömmarna. Det är dock ingen skam att förlora mot Polen, en med Sverige ungefär jämbördig fotbollsnation där två VM-brons – 1974 och 1982 – utgjort de historiska höjdpunkterna. Bortaplan betyder också i dessa avgörande sammanhang en stor nackdel.

Därmed är nu 12 av Europas 13 VM-platser besatta. Kvar finns Ukrainas match mot Skottland där vinnaren sedan gör upp med Wales om den kvarvarande VM-biljetten. Dessa drabbningar är uppskjutna tills i juni på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Den stora skrällen är annars att Italien, som så sent som i somras blev Europamästare, missar VM-slutspelet. På hemmaplan borde i rimlighetens namn Nordmakedonien varit en relativt enkel munsbit, men trots ett markant italienskt spelövertag var det gästerna som på stopptid kunde forcera in det avgörande målet.

Det är emellertid något av detta som är ”det gröna fältets schack” tjusning, att vi ibland kan få ytterst oväntade utfall – tänk exempelvis bara på USA seger mot England i VM 1950, Nordkoreas över Italien i VM 1966 eller det svenska debaclet mot Costa Rica i VM 1990. Det ska dock sägas att Nordmakedonien, även om man aldrig nått någon stor framgång, inte är helt ofarligt, vilket den tidigare bortavinsten mot Tyskland i kvalets gruppspel vittnar om. Landet förlorade dock det efterföljande mötet mot Portugal och kan trots allt inte kvittera ut någon VM-biljett.

Europa och Sydamerika

VM har alltid ytterst varit en kamp mellan Europa och Sydamerika och ända sedan starten 1930 har aldrig segerpokalen landat på någon annan kontinent. Till dags dato ståtar Europa med tolv vinster och Sydamerika med nio. Framgångsrikast som nation är Brasilien med fem vinster, följt av Italien och Tyskland med fyra. Sverige kan i sammanhanget sola sig i glansen av en final (förlust mot Peles Brasilien med 2-5) – på hemmaplan 1958 – och två tredjeplaceringar 1950 och 1994. Hittills har vi varit med i 12 av de 21 genomförda slutspelen.

Från Sydamerika är nu Brasilien, Argentina, Uruguay och Ecuador klara för VM. Brasilien har gått fram som en stenkross med 14 vinster, 3 oavgjorda samt inga förluster, inte heller Argentina har tvingats att notera någon nolla i protokollet och har kvalificerat sig med ledig marginal. Den smärre överraskningen är Ecuadors avancemang. Landet har endast figurerat i tre VM-slutspel, varav åttondelsfinalen 2006 är dess bästa resultat. Om plats nummer fem kämpar fortfarande Chile, Colombia och Peru, varefter den nation som drar det längsta strået kvalificerar sig för en avgörande playoff drabbning mot ett land från Oceanien.

Andra delar av världen

Är det då inte dags för något land utanför Europa och Sydamerika att för första gången höja segerpokalen i Qatar? Nja, det är i sammanhanget svårt att skönja någon riktigt het kandidat. Vi ska dessutom ha i minne att det endast är Sydkorea som hittills nått så långt som en semifinalplats. Vid hemma-VM 2002 där värdskapet delades med Japan – och där laget på sin väg fram betvingade nationer som Portugal, Polen, Italien och Spanien innan man stötte på patrull mot Tyskland, varefter även Turkiet blev för svårt i matchen om tredje pris.

Sydkorea är redan kvalificerat till årets slutspel och visst har man en gudabenådad striker i form av Tottenhams Song Heung-min, men det är ändå svårt att tro att man ska ha kraft att gå hela vägen.

Är det då inte dags för den afrikanska kontinentens verkliga genombrott? Nja, när inte ens Nigeria, som under perioden 1990-2010 hade ett av världens bästa landslag, mäktade med mer än två åttondelsfinaler 1994 och 1998 är det svårt att tänka att något av dagens landslag verkligen ska förmå att duellera om pokalen.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!