Minskat bruk av narkotika bland ungdomar under 2021

Enligt CAN:s undersökning av skolungdomars droganvändning så var det under år 2021 en lägre andel än föregående år som druckit alkohol, rökt eller använt narkotika. Särskilt tydlig var nedgången bland niondeklassarna. Även alkoholkonsumtionen minskade vilket den gjort i cirka 20 år.

Narkotikaerfarenheten brukar variera något från år till år. I ett längre perspektiv har den varit på ungefär samma nivåer de senaste 20 åren. I det perspektivet är årets resultat inte avvikande, även om nivån är något lägre jämfört med tidigare år. Under 2021 svarade 7 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna i årskurs 9 att de någon gång använt narkotika.

Bland gymnasieeleverna var det, jämfört med niorna, mer än dubbelt så vanligt att någon gång ha använt narkotika. 17 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna i gymnasiets år 2 uppgav detta i årets undersökning. Under hela mätperioden har nivån bland flickorna varit förhållandevis oförändrad. Pojkarnas konsumtion har däremot varierat sedan 2004. Mellan åren 2004–2010 skedde en ökning. Därefter har nivån varierat mellan som lägst 17 procent och som högst 21 procent.

I jämförelse med 1970-talet är narkotikabruket bland ungdomar idag väsentligt lägre.

Aktuell drogkonsumtion

Månadsaktuell användning (”senaste 30 dagarna”) är ett mått som kan användas för att ge en indikation på mera aktuell konsumtion. Andelen niondeklassare som använt narkotika senaste 30 dagarna ökade från slutet av 1980-talet fram till slutet av 1990-talet. Därefter har nivån varit relativt oförändrad. Även bland gymnasieeleverna var trenden inledningsvis uppåtgående för 30-dagarsprevalensen. Andelen som rapporterade detta i årets undersökning var 2 procent i nian och 4 procent i gymnasiets år 2.

I undersökningen efterfrågas också om eleverna använt narkotikaklassade läkemedel utan läkarordination. Dessa läkemedelstyper efterfrågas också som alternativ i frågan om vilka preparat de narkotikaerfarna eleverna använt. Om även eleverna som uppgett att de använt receptbelagda narkotikaklassade läkemedel utan läkares ordination definieras som narkotikaerfarna, skulle andelarna som någon gång använt narkotika 2021 uppgå till 13 procent istället för 6 procent för niorna. Motsvarande siffra för gymnasieeleverna 2021 skulle vara 21 procent istället för 15 procent.

Cannabis i olika former var den överlägset vanligaste narkotikan. Alla andra typer förekom i låg grad, heroin nästan inte alls. Användningen av så kallade nya psykoaktiva substanser (spice etc) har minskat kraftigt de senaste 10 åren. bruket av receptbelagda sömn- eller lugnande medel har legat stabilt sen 1990-talet.

Undersökningen från CAN visar att de ständiga rapporter om ökad droganvändning bland ungdomar som kommer från polisen och regelbundet återges i media inte stämmer med verkligheten. Polis och media sprider alltså ständigt falsk information om drogsituationen i Sverige.

Ungdomar i Sverige använder mycket få droger (inklusive alkohol) och de använder allt mindre. Det finns inget stort drogproblem bland svenska ungdomar utan de är mycket skötsamma och ordentliga.

Läs mer om droger

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!