Sotsialnyi Ruch presenterar sig själva

Sotsialnyi Ruch – vad vi står för

Sotsialnyi Ruch (SR, Sociala rörelsen) är ett nytt vänsterparti, bildat av det arbetande folket i Ukraina.

Händelser på senare tid har visat bristen på en politiskt subjektiv röst för de arbetande klasserna i landet och behovet av en politisk kraft till vänster med förmåga att driva en socialt inriktad agenda. Under Maidan-protesterna 2013-2014 framställde en grupp ukrainska vänsteraktivister ”Tio punkter” med antikapitalistiska och arbetarvänliga krav som gick emot den konservativt nationalistiska och liberala huvudströmmen.

Man fortsatte med att upprätta Församlingen för social revolution 2014. Namnet innebär att vi anser att de problem som ligger till grund för de oräkneliga protesterna i Ukraina de senaste årtiondena (fattigdom, slående ojämlikhet, sociala orättvisor, brist på demokrati, korruption och egenintressen i politiken, polisvåld och attacker på medborgerliga och sociala rättigheter) bara kan lösas genom en verklig social revolution – en som ersätter det rådande systemet av oligarkisk kapitalism med en demokratisk socialism.

Församlingen försökte att ena aktivister från olika socialistiska och anti-stalinistiska kommunistiska strömningar och politiserad ungdom. Dess representanter ställde upp i lokalval, men huvuduppgiften var att främja en utomparlamentarisk vänster och därmed lägga grunderna för det nya partiets organisationskommitté, som fick namnet Sociala rörelsen och en NGO med samma namn. Partiets grundningskongress hölls i november 2016 och eninsamling är nu på gång av de 10 000 namnunderskrifter som lagen stipulerar.

Var finns Sotsialnyi Ruch?

Organisationens viktigaste avdelning finns i arbetarklassens hjärtområde i Ukraina – staden Kryvyi Rih (Krivoj Rog). Förutom ytterligare en viktig avdelning i huvudstaden Kyiv håller vi på att bygga organisationer i andra regioner också. Till skillnad från alla andra partier i Ukraina, som bara är uttryck för olika oligarkers projekt, är Sotsialnyi Ruch en demokratisk politisk kraft med kollektivt ledarskap och inte en enda kapitalist eller representant för etablissemanget i sina led. I stället finns stålarbetare, lärare, akademiker, studenter, sjuksköterskor, transport- och byggarbetare, ingenjörer, IT-experter, konstnärer och journalister: majoriteten av medlemmarna är ungdomar.

De flesta av oss är engagerade i den oberoende fackliga rörelsen, bl a Gruvarbetarnas oberoende fackförening, järnvägsarbetarnas fackförening (delar av Landsorganisationen av fria fackföreningar i Ukraina) och några stridbara delar av Fackföreningsfederationen (våra aktivister fanns bland de som organiserade Byggnadsarbetarnas fackförening och var med om att bilda dess dotterorganisation, Kranskötarnas fackförening).

En del medlemmar har varit aktiva i olika organisationer på vänsterkanten (Marxisternas organisation, den socialistiska organisationen ”Vänsteroppositionen”, den studentfackliga organisationen Direkt aktion, Socialt alternativ, osv). För andra har Sotsialnyi Ruch gett den första erfarenheterna av politisk aktivism. Förutom i arbetarnas organisationer har medlemmar av Sotsialnyi Ruch stora erfarenheter av arbete i olika sociala rörelser: bland studenter, för mänskliga rättigheter, feminister, ekologiska, antifascistiska/antirasistiska, HBTQ och andra.

Industrin

Sotsialnyi Ruch stöder kampen och är aktivt bland arbetare inom industrin (från gruvor till missilfabriker till livsmedelsindustri), hälsovård, utbildning, forskning, IT och handel. Vi protesterade aktivt mot regeringens av Internationella valutafonden påbjudna åtstramningspolitik med nedskärningar och nedläggningar.

Till exempel deltog vi 2016 i den protestmarsch som läkare anordnade från staden Romnyj tillsammans med våra aktivister. 350 kilometer till fots till huvudstaden sedan deras klinik hade stängts, precis som tiotals andra runt om i landet. I sin nyliberala politik övervägde regeringen att avskaffa utbildningsstipendier, vilket ledde till protester av ungdomar inom vänstern, där medlemmar från SR deltog. Det hela ledde till att arkitekten bakom denna ”reform” fick lämna finansministeriet.

Transportbranschen

Sotsialnyi Ruch deltog också aktivt i den kamp som transportarbetarna i Kyiv förde, framför allt förarna av elbussar vid Kurenivske-depån. När deras fackförening sattes under hårt tryck av företagsledningen hjälpte vi dem att få internationellt stöd, bl a från brittiska parlamentsledamöter på vänsterkanten (via LabourStart och socialistiska solidaritetskampanjen för Ukraina).

2017 stödde Sotsialnyi Ruch den spontana strejkvågen vid Kryvyi Rih med krav på att få lönerna höjda till den anständiga nivån av 1 000 euro i månaden. Protesterna fortsatte 2018 bland järnvägsarbetarna som också kom att leda till en stor klasskonflikt på Ukrainas största fabrik, den multinationellt ägda ståltillverkaren Arcelor Mittal Kryvyi Rih. Kampen där fortsätter och SR-medlemmar på andra håll for dit på Första maj både 2018 och 2019 för att visa vår solidaritet.

Kamrater från vår organisation svarade ockå för omfattande studier av offshore-verksamheten och har påvisat vilka stora vinster oligarker och bolag överför till skatteparadis. Den studien var den första insatsen av en initiativgrupp, där Sotsialnyi Ruch och dess interna Startplattform samarbetade med andra progressiva organisationer som SD Platform och Respublika.

Vården

Sotsialnyi Ruch är nära lierat med gräsrotsrörelser bland hälsovårdsanställda som blixtaktionen #VarSomNina, som organiserades av en sjuksköterska (och ensamstående mamma), och tog upp frågor om arbetarnas rättigheter.

Nu består den gruppen på sociala medier av tusentals sjukvårdsanställda, och de har registrerat sig som en officiell NGO med medlemmar av Sotsialnyi Ruch. Rent allmänt har hälsovård och utbildning haft de lägsta lönerna och är en av de mest könssegregerade sektorerna, och våra medlemmar driver också en socialistisk feministisk agenda i kvinnorörelsen, vid aktioner för genusrättigheter och demonstrationer på 8 mars, samtidigt som vi också driver viktiga frågor som våld i hemmen och konservativa motreaktioner. Vid bildandet av ledande organ inom SR tas särskild hänsyn till att låta kvinnorna komma till tals.

Miljö och klimat

Genom stöd till rörelser för miljö- och klimaträttvisa för vi fram ett antikapitalistiskt och eko-socialistiskt perspektiv. En annan viktig del av Sociala Rörelsens verksamhet är ”piratpolitik”: kampen för fri information och intellektuella egendomsrättigheter. Genom våra kamraters insatser kunde öppen redovisning först införas på ministeriet för utbildning och forskning. Inom SR används också e-demokrati när beslut ska fattas.

Skolning och kultur

Sotsialnyi Ruch bedriver olika former av skolnings- och kulturell verksamhet runt om i landet: föreläsningar i olika ämnen om inrikespolitik och internationell politik, politisk teori och praktik (kapitalismen och arbetsvärdeläran, arbetarnas rättigheter och arbetarrörelsen, problemet med offshore-bolag, den internationella vänsterns erfarenheter, Syrizas uppgång och fall, Jeremy Corbyns och Bernie Sanders kampanjer, utsikterna för Podemos och självständighetsrörelsen i Katalonien, den rosa vågen i Latinamerika och högerreaktionen, osv), studier av de socialistiska rörelsernas historia i Ukraina och deras idéer, arbetarskolor, filmvisningar, presentation av böcker av våra egna författare som Framtid utan kapitalism och Vänstern i Europa, om olika vänsterpartier och rörelser.

Vi ger ut en mer intellektuellt inriktad tidskrift, studier av Centret för forskning om arbetarklassen och sociala frågor (t ex om de kontroversiella konsekvenserna av frihandelsavtalet med EU, osäkra anställningsvillkor eller om sociala och ekonomiska alternativ till nyliberal kapitalism i Ukraina och globalt).

Vanligen anordnar vi tiotals skolningsprogram och gatuaktioner varje år med tusentals inlägg på vår facebook-sida facebook.com/social.ruh/ och en rad artiklar på vår webbplats.

Utsatta för våld

Medlemmar av Sociala Rörelsen har vid flera tillfällen utsatts för våld från såväl arbetsgivarnas hejdukar som av den nationalistiska extremhögern. Till exempel har grupper inom yttersta högern gång på gång attackerat eller försökt störa antifascistiska möten till stöd för Stanislav Markelov och Anastasia Barburova, vänsteraktivister som fallit offer för ryska nynazister, eller vid presentationer av Lev Trotskijs samlade verk på ukrainska.

Givetvis drabbas vi av den atmosfär av systematiskt, och ostraffat, våld från extremhögern som det pågående kriget har lett till, Putinregimens imperialistiska ambitioner, den nationalistiskt konservativa ideologiska hegemonin, den ultranationalistiska och antikommunistiska hysterin och återkommande kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter.

Förvisso behöver vi och hela det ukrainska samhället få ett slut på kriget i Donbas och uppnå fred. För det målet krävs enhet inom arbetarklassen i olika delar av Ukraina. Vi står för försvar av de gemensamma klassintressena mot ukrainska, ryska och västliga kapitalister och inte geopolitiskt nonsens och artificiell separation i rivaliserande nationalistiska och imperialistiska krafter.

I det sammanhanget, och precis som under kampen för ett socialistiskt, demokratiskt och humanistiskt alternativ rent allmänt, är solidaritet från våra kamrater och vänner med samma åsikter i Europa och runt om i världen av stor betydelse för Sociala rörelsen.

Från Sotsialnyi Ruchs hemsida, 12 mars 2019. Publicerat i samarbete med Marxistarkiv.
Översättning: Björn Erik Rosin

Läs mer om Sotsialny Ruch

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!