Fyra svenskar dömda för det så kallade tortyrmordet

Den 17 augusti 2018 mördades en svensk man i bostadsområdet Puebla Tranquila i Mijas. Två män lurades i ett bakhåll i en lägenhet. En av dem sköts ihjäl med sju skott efter att han torterats i badrummet. Den andre lyckades dock fly och slå larm. Den senare som är en person med anknytning till ett kriminellt gäng i Sverige har varit ett skyddat vittne i rättegången.

Den mördade mannen hette Simon Mellin och var själv tidigare dömd för narkotikabrott. Enligt vad som uppgetts i spanska medier ska Simon Mellin ha arbetat för eller ihop med en spansk knarkkartell som går under namnet Los Castañas efter ledaren Antonio Téjon (El Castaña). Mordet ska ha en koppling till en konflikt om narkotikahandel och smuggling.

Hämndförsök?

Den man som klarade sig med livet i behåll heter Sh@wn Tij*ro. Han kom senare att åtalas för inblandning i ett planerat mord på  Ahmed Mohamed (Manolo) och Evy Nkiwa som båda anses tillhöra Bandidos MC och Bredängsnätverket. Mordplanerna anses ha varit ett försök till hämnd för mordet och mordförsöket i Spanien. Evy Nkiwa var inledningsvis misstänkt för inblandning i mordet i Spanien.

Tingsrätten dömde två personer, båda 25 år gamla, för förberedelse till mord till fängelse i sju respektive fem och ett halvt år. Sh@wn Tij*ro och R@mtin Roozb@han# frikändes helt. De som dömdes var Ernesto Ramirez (7 år) och Henok Gezhagne (5 år och 6 månader). En annan person, Rob#n Lind*r, dömdes i samma rättegång för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva vätskor till fängelse i 3 år och 6 månader. I hovrätten fick både Ernesto Ramirez och Henok Gezhagne sina straff sänkta till 2 års fängelse.

Men dessa mordplaner kan också ha en koppling till dubbelmordet i Sätra i april 2019.

Dom för tortyrmordet

Nu har fyra män dömts för inblandning i det så kallade tortyrmordet. En av dem har erkänt att han begick mordet tillsammans med några andra män som inte kunnat identifieras. De övriga tre som åtalades fälldes för att ha hjälpt den förste att försöka fly. De greps av spansk polis när de var på väg i en taxi till Algeciras, för att ta färjan till Marocko.

Sammanlagt greps åtta personer i Spanien och Sverige för misstankar om inblandning i mordet. Endast fyra kom dock att åtalas. Nu har de fyra också dömts, en av dem ska vara en man vid namn Carl Rizk.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!