Knarkgänget med reglerad arbetstid och semester

Backagänget i Göteborg är ett gäng som är känt för sin strikta organisation. Det är ett gäng som anses vara drivet som ett företag med bonusar för anställda som presterar bra och en direktion (företagsledning). Men Backagänget är inte ensamma. Det finns andra gäng med liknande organisation.

Ett sådant gäng har avslöjats i Stockholm. Ett gäng kan liknas vid ett vanligt familjeföretag. Två familjemedlemmar har drivit och varit chefer för verksamheten som haft flera anställda försäljare och transportörer. Huvudsakligen har de sålt cannabis men även amfetamin har ingått i sortimentet. Försäljningen har skett i Stockholms innerstad med undantag av Södermalm. Varför Södermalm inte ingått i de områden där gänget sålt är okänt, men sannolikt har de väl haft en uppgörelse med något annat gäng om en viss områdesindelning.

Verksamheten

I oktober 2021 slog polisen till mot de två ”företagsledarna”, ett brödrapar vid namn Filip Nirberg och Dominik Nirberg, och tre anställda.. Även deras föräldrar har haft kännedom om affärsverksamheten men tycks inte ha deltagit i den. De anställda är transportören Daniel Bejholt samt säljarna N@tascha D@vis och Ab@ther al-Mous@wi. Bevisningen mot dem består i huvudsak av avlyssningsmaterial från EncroChat och SkyECC.

Encrochatmaterial visar att bröderna Nirberg under tiden för det encromaterial som blivit tillgängligt för polis och åklagare, bedrivit och organiserat en omfattande gatuhandel av narkotika i form av cannabis/marijuana över hela Stockholm via appen ”Wickr”.

Bröderna Nirberg har använt sig av minst en transportör. De har hämtat större partier på beställning åt dem. Transporterat ut partierna till säljare och kunder samt rapporterat hur mycket som finns kvar. De har också sålt en del själva.

De använder sig också av olika gatuförsäljare som varierat över tid.  Kommunikationen med transportörer och säljare skedde genom de krypterade chattprogrammen EncoChat och SkyECC. Ibland har också de två ledarna gått in och sålt direkt till konsument.

Verksamheten har inneburit bonusar till säljarna om de sålde bra liksom bjudresor. Dessutom semester och reglerad arbetstid. Den har drivits som ett familjeföretag med en god personalpolitik. Det hela påminner om TV-serien Weeds.

Åtal och dom

Fyra av de nämnda personerna åtalades i juni 2022.  Den femte, Dominik Nirberg, lyckades komma undan polisen och fly till utlandet. Han är häktad i sin frånvaro. N@tascha D@vis, Ab@ther al-Mous@wi och Filip Nirberg åtalades för grovt narkotikabrott gällande drygt 37 kilo cannabis. Daniel Bejholt för samma sak för att ha hanterat mer än 115 kilo cannabis,

De åtalade har inget belastningsregister att tala om med undantag av Filip Nirberg. Han har dömts till fängelse i ett och ett halvt år för rån. Tillsammans med Murad Bekhit och ytterligare en person tvingade de till sig en bil från en kvinna. Under rånet satt kvinnans två döttrar, två respektive tre år gamla, i bilens baksäte. Murad Bekhit är bror till Ala Bekhit som är en ledande person i Headshotligan (HSL).

De fyra åtalade har dömts i Stockholms tingsrätt. Domen föll den 2 augusti. N@tascha D@vis fick fängelse i 2 år och 6 månader och Ab@ther al-Mous@wi till 4 år och 6 månader. Daniel Bejholt och Filip Nirberg fick 6 års fängelse. Bejholt dömdes även för banrpornografibrott och misshandel.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!