Solidaritet med ukrainskt och ryskt motstånd mot kriget

Efter ett möte denna vecka med ukrainska och ryska socialister i färd med att besegra den ryska invasionen av Ukraina uttalar vi, aktivister samlade vid det trettiosjunde internationella revolutionära ungdomslägret i solidaritet med Fjärde internationalen i Vieure (Frankrike), mellan den 23 och 29 juli 2022, vårt motstånd mot Rysslands imperialistiska krig i Ukraina.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 innebär en klar upptrappning av det krig som pågått i landet sedan 2014. Målet är att tillgodose rysk expansionism. Det har resulterat i en mängd krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, tiotusentals ukrainare har redan blivit dödade, 15 miljoner har tvingats lämna sina hem och av dem har många flytt utomlands. Ett omedelbart tillbakadragande av de ryska trupperna är nödvändigt för att få ett slut på lidandet och trygga det ukrainska folkets demokratiska självbestämmande.

Vi uttalar vår solidaritet med Ukrainas folk, som är offer för denna omotiverade attack och stödjer deras motstånd mot invasions- och ockupationsmakten. Vi står också solidariska med det motstånd mot kriget som ryska aktivister gett uttryck för, där många tvingats fly utomlands för att undkomma Putin-regimens auktoritära styre. Vi påminner Europa om att den regimen hyllas av många rörelser inom den extremhöger, som varit på uppgång på kontinenten.

Vi kräver att den utlandsskuld som Ukraina har till Väst och internationella finansiella institutioner som Internationella valutafonden och Världsbanken avskrivs. Den skulden har bara bidragit till att stärka ett nyliberalt välde av kapitalistisk ackumulation i Ukraina på bekostnad av landets arbetarklass. Att frigöra dessa tillgångar skulle bidra till att underlätta Ukrainas motstånd mot det ryska angreppet och till att återuppbygga landet utan inblandning av nyliberala marknader i Väst.

Hittills har sanktionerna varit inriktade mot en begränsad skara inom den härskande klassen i Ryssland och klart ineffektiva för att få stopp på kriget.

Dessutom fortsätter västliga företag att sälja militära komponenter till Ryssland. Vi är för expropriering av de ryska miljonärernas tillgångar i utländska banker och att de används för att återuppbygga Ukraina och stödja krigets offer. Detta fordrar ett internationellt register över förmögenheter, ett sådant register vore ett första nödvändigt steg mot att införa någon som helst meningsfull beskattning av kapitalisterna i våra egna länder och låta dem betala för den ekonomiska och sociala kris, som kriget i Ukraina förvärrat samtidigt som det lett till än mer svindlande profiter för kapitalisterna på områden som energi och vapenhandel.

Vi tackar våra ukrainska kamrater från Sotsialnyi Ruch för att de tagit sig tid att komma till detta läger och delge oss sina erfarenheter. Vi kommer att förbli solidariska med dem och våra ryska kamrater i kampen för att så mycket som möjligt bidra till ett nederlag för den ryska invasionen och för att återuppbygga ett självständigt och demokratiskt Ukraina. Vår förhoppning är att våra kontakter och diskussioner under och efter detta läger ska bidra till att skapa en värld fri från militära block och alla nykoloniala relationer.

Uttalande från Fjärde Internationalens 37:e ungdomsläger, 29 juli 2022. Ursprungligen publicerat i International Viewpoint. Översättning: Björn Erik Rosin. Publicerat i samarbete med Marxistarkiv.

Läs mer om Ukraina.

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!