Försummade områden, arbetslöshet och brott

Försummade områden har mycket högre arbetslöshet än genomsnittet i Sverige, I genomsnitt är arbetslösheten tre gånger så stor som arbetslösheten i Sverige totalt. I vissa fall är nästan 40% av befolkningen i de mest försummade områdena utan arbete. Detta enligt en undersökning som tidningen Arbetet låtit göra.

Siffrorna (statistiken) de använt gäller för mars 2022 och kommer från SCB. Den bygger på data från Arbetsförmedlingen. Sannolikt är den verkliga arbetslösheten betydligt högre då många personer utan sysselsättning inte är anmälda till arbetsförmedlingen.

Den höga arbetslösheten är en starkt bidragande orsak till de problem som dessa områden har med att ungdomar lockas till brottslighet. Både arbetslöshet och den fattigdom som följer med denna har en stark koppling till hög brottslighet:

Manne Gerell, docent i kriminologi, säger att kriminalitet och arbetslöshet hänger ihop i viss mån.

– Folk som inte har jobb löper större risk att dras in i kriminalitet. Samtidigt finns det många andra variabler.

Han konstaterar att boendesegregationen upprätthåller gapet mellan områdena och landet i stort. Ofta flyttar de som det går bättre för därifrån.

– De som blir kvar blir då, i genomsnitt, mer fattiga och arbetslösa.

Fattigdom ger högre kriminalitet, arbetslöshet ger högre brottslighet, stora inkomstskillnader i samhället ger hög brottslighet, segregation och trångboddhet ger ökad kriminalitet. De försummade områden har stor arbetslöshet, många fattiga och omfattande trångboddhet samt är klassmässigt och etniskt segregerade.

Arbetslösheten i Sverige är 7%. I allvarligt försummade områden (de områden polisen kallar särskilt utsatta) är motsvarande siffra 22,6%. Rosengård i Malmö har en arbetslöshet på 38,3%, Vivalla i Örebro 36,1% och Skäggetorp i Linköping 27,7%. Arbetslösheten är klart högre i Malmös särskilt försummade områden än i Stockholms och Göteborgs motsvarande områden.

Arbetslösheten i särskilt försummade områden
Område Stad Procent
Rosengård Malmö 38,3%
Vivalla Örebro 36,1%
Skäggetorp Linköping 27,7%
Nydala/Hermodsdal/Lindängen Malmö 26,7%
Södra Sofielund Malmö 25,8%
Rinkeby/Tensta Stockholm 25,4%
Gottsunda Uppsala 24,0%
Lövgärdet Göteborg 23,7%
Hammarkullen Göteborg 22,9%
Ronna/Geneta/Lina Södertälje 22,3%
Hjällbo Göteborg 21,8%
Norrby Borås 21,5%
Bergsjön Göteborg 21,3%
Fittja Botkyrka 19,7%
Husby Stockholm 19,7%
Alby Botkyrka 18,2%
Hallunda/Norsborg Botkyrka 17,3%
Biskopsgården Göteborg 16,8%
Hässleholmen/Hulta Borås 16,5%
Alla särskilt försummade områden 22,6%
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!