Tråkigaste bokmässan nånsin?

Det är dags för året bokmässa. På grund av covid har det inte varit en fysisk bokmässa på flera år så jag tänkt det skulle blir roligt och intressant med en fysisk bokmässa igen. Men efter att ha läst igenom Bokmässans katalog med program och utställare framstår det faktiskt som en supertrist bokmässa. Antalet små och intressanta utställare tycks också stadigt bli färre och färre.

Programmet är otillgängligt för vanliga besökare då seminarierna kostar en förmögenhet. Inte heller årets monterprogram tycks vara speciellt upphetsande. Hade det inte varit för klimatscenen hade jag kanske inte brytt mig om att besöka Bokmässan. Jag har faktiskt inte prickat för en enda programpunkt som jag vill lyssna på.

Författare i katalogen

Märkligt när den mest intressanta bok som Bokmässan gör reklam för (presenterar) i sin katalog är ett förväntat sömnpiller, Patrik Svenssons Den lodande människan.  Det är av allt att döma en bok som är intressant för den kulturella medelklassen men inte för några andra precis som hans bok Ålevangeliet. Så det var ju givet att de ansvariga för Bokmässan skulle tycka att den var intressant. Men jag kan ju ha fel och blir tvungen att förr eller senare läsa Patriks Svenssons nya bok för att se hur det faktiskt är.

En annan författare som Bokmässans ansvariga tycks uppskatta är Johannes Anyuru som jag aldrig har läst. Ingenting han sagt eller skrivit i andra forum har gjort mig intresserad av hans poesi eller ens av nåt annat han skrivit. Detta sagt även om jag läst bra artiklar av honom om rasism, antirasism och liknande. Men det verkar helt enkelt för postmodernt och tråkigt. Det är möjligt att jag har fel även i detta fall men sannolikt får jag aldrig reda på det då jag inte känner nåt behov av att läsa nånting av Anyuru.

Fast den tredje författaren som uppmärksammas i Bokmässans katalog gillar jag. Göran Greider.  Jag har dock aldrig läst nån av hans böcker. Poesi har jag svårt för och de andra böckerna har inte heller lycktas uppamma nåt intresse hos mig.

Men till Bokmässan ska jag gå. Besöka en mängd montrar och kolla in en mängd böcker. Det kan ju finnas en massa intressant även om det inte verkar så utifrån katalogen. Men det blir nog bara en halv dag och inte en hel

Läs också:

Läs mer om böcker

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!