Skjutningen på Vår Krog och Bar

En stund efter klockan 10 på kvällen den 18 mars 2015 kom två maskerade personer in på restaurangen Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Biskopsgården. De var beväpnade med automatvapen och sköt vilt rakt in i lokalen. En person i lokalen dödades, Houssein Chit. En välkänd medlem i den så kallade Vårvädersligan, ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården. Åtta personer skottskadades och fördes senare till sjukhus. Polisen upprättade bevakning vid sjukhusen i Göteborg efter att de skadade förts dit.

När skyttarna lämnade lokalen sköt det ytterligare man utanför lokalen. Han saknade helt kopplingar till kriminella gäng och anledningen till att han sköts är fortfarande höljt i dunkel. Kanske kände han igen skyttarna, kanske fällde han en kommentar.

Hämnd

Polisen misstankar kom snart att riktas mot medlemmar mot medlemmar i ett konkurrerande kriminellt nätverk i norra Biskopsgården, Friskvädersnätverket. Mordet på Houssein Chit antas ha varit en hämnd för dubbelmordet på Väderilsgatan i september 2013. Det finns vissa problem med denna teori.

Detta då Shoyeb Badpa var en av de som mördades på Väderilsgatan. Hans syster Hom@ Badpa var flickvän till Houssein Chit. Den andre som dödades på Väderilsgatan var Arap Savran. Arap Savran uttalade några gånger sympatier för organisationen Pantrarna.

Antingen så är familjen Badpa helt oskyldigt drabbade av våld eller så kan det var så att de två morden har ett samband men inte det som är lättast att räkna ut. Det troligaste är väl dock att Badpas drabbats helt oförskyllt. Om de drabbats oförskyllt så kan Vårväderskjutningen var en hämnd för Väderilsmorden.

Fredsmäkleri?

En del uppgifter gör dock gällande att Houssein Chit försökt mäkla mellan de två kriminella nätverken i Biskopsgården. Att han velat lugna ner läget och bilägga konflikten. Orsaken till detta kan vara att han blivit tillsammans med Hom@ Badpa eller så har han blivit tillsammans med henne på grund av sina försök till fredsmäkleri.

Såväl Hom@ Badpa som Houssein Chit hade kopplingar till den tidigare existerande organisationen Pantrarna. Houssein Chit tränade också med Solväders FC vilket också hans yngre bror gjort. Hans yngre bror blev skadad vid skjutningen på Vårväderstorget och är eventuellt den som är misstänkt i samma häleriärende som Eddie Jobe. Eddie Jobe anses vara en av de ledande personerna i Vårvädersligan och var aktiv i föreningen Pantrarna.

Om ovanstående skulle stämma, vilket inte kan bekräftas, så mördades han på grund av sitt fredsmäklande. I så fall bör andra ledande personer i Vårvädersligan ha varit införstådda med mordet. Det stämmer sannolikt inte och mycket tar emot det. Bland annat det faktum att Berat Kastrati, då en ledande person i Vårvädersligan hamnade i fängelse just nu för att ha planerat och förberett ett mord på Josef Hällgren, en av de som åtalades för morden på Vårväderstorget.

Ett annat alternativ är att Hom@ Badpa fungerade som spion och via sitt förhållande med Chit kartlagt Vårvädersligans liv och leverne. I det fallet utgör skjutningen och morden på Vårväderstorget helt säkert en hämnd för mordet på Väderilsgatan. Men i ett sådant fall borde Hom@ Badpa också ha åtalats. Det blev hon inte så detta alternativ verkar inte heller rimligt. Hon anklagade i media uttryckligen Edis Alihodzic som ansvarig för skjutningen och mordet av Chit. Han var senare en av de som dödades av bomben i Torslanda.

Åtta personer kom att bli åtalade för inblandning i dubbelmordet på Vår krog & Bar.

De åtalade

Den mest kände av de åtalade var Josef Hällgren som är född 1995. Han åtalades för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen samt för grovt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för rån, rånförsök, flera ringa narkotikabrott och olovlig körning. Tidigare var han en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare. Hade en koppling till den tidigare existerande organisationen Pantrarna via sin bror som var aktiv i organisationen.

Tidigare dömda

Adan Jonis Faisal som föddes 1995 har dömts för grova brott flera gånger, första gången som 15-åring då han greps för vapenbrott. Han dömdes 2010 och 2014 för grova vapenbrott samt för misshandel och stöld. Han åtalades för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Såggatan och på Lotsgatan samt för grovt narkotikabrott. En av de som greps på Ekedalsgatan med vapen i bilen. Tränat med Solväders FC.

Khalid Ahmed Ali Mohamed, född 1995, har också han dömts för grova brott tidigare. I mars i år dömdes han för grovt vapenbrott, våldsamt motstånd och skadegörelse. Den beslagtagna pistolen var tänkt att användas i ytterligare ett planerat mord i gängkonflikten i Biskopsgården. Han åtalades för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, för grov misshandel på Väderkvarnsgatan samt för grovt narkotikabrott.

Ahmed Sakeriye Ali som är född 1996 är den yngste av de åtalade och den ende som inte bor i Biskopsgården eller någon annan stans på Hisingen. Han är dock uppvuxen i Biskopsgården. Åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Såggatan samt för grovt narkotikabrott. Tidigare dömd för småbrott som snatteri och olovlig körning. Uppvuxen i Biskopsgården. Stökig i skolan och ofta i konflikt med andra elever. Pappan tog i uppfostringssyfte med honom till Somalia 2009. De återvände inte förrän 2014. Han uppger själv att vistelsen i Somalia var mycket negativ för honom. En av de som greps på Ekedalsgatan med vapen i bilen.

Dansken

Den äldste av de åtalade, Abdulahi Adam Abdi, född 1987, anses vara en av de ledande personerna i Friskvädersnätverket, det kriminella gänget i norra Biskopsgården. Han är misstänkt för för mord och mordförsök på Vårväderstorget, grova vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen, på Såggatan och på Lotsgatan samt för grovt narkotikabrott. Han är uppväxt i Danmark och kallas ibland ”dansken”. Föräldrarna är flyktingar från Somalia. Flyttade till Göteborg år 2008. Han dömdes 2011 till två och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Han greps i mars 2015 på Ekedalsgatan med vapen i bilen.

En av personerna som sköt inne på Vår Krog & Bar var iklädd en polisväst som stulits i Frölunda några månader tidigare. Den person som sannolikt bar polisvästen var Abdulahi Adam Abdi. Det har inte kunnat bevisas att det var han, men han är den ende som har en koppling till den person som troligen stal polisutrustningen inklusive västen och han är den som hade resten av de stulna polispersedlarna. Personen i polisvästen var den som sköt ihjäl de två dödade. Med mycket stor sannolikhet var det Abdulahi Adam Abdi. I förundersökningen har han inte sagt ett ljud utan svarat Inga kommentarer på allting.

Tidigare ej dömda eller dömda för mindre brott

Ih@b L0uz som är född 1994 åtalades för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget. Han ska ha enligt åtalet ha anlagt container- och bilbränder i Biskopsgården under den aktuella kvällen, för att dra lokal polis bort från Vårväderstorget. Det enda brott han dömts för tidigare är ringa narkotikabrott. Läste fordonsprogrammet och har ett heltidsjobb. Förnekar brott och alla som helst kopplingar till morden.

Onur Corap född 1995 och utbildad till väktare. Åtalades för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för mord på Väderkvarnsgatan samt för grovt vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen. Har tidigare dömts för snatteri och hot mot tjänsteman. Han avviker i likhet med Ihab Louz från de andra åtalade då han haft flera fasta jobb och bra betyg från gymnasiet. Dessutom har han genomfört väktarutbildning och förberedande militärutbildning. Förnekar all inblandning i samtliga brott. Hade en koppling till den tidigare existerande organisationen Pantrarna. Tränat med Solväders FC.

Ahmed Warsame, kallad Silence, född 1991. Växte upp på Hisingen i en stor syskonskara. Flyttade som tonåring till England med anhöriga. Återvände i fjol. Har sedan dess levt som bostads- och arbetslös. Åtalades för mord och mordförsök på Vårväderstorget. Förnekar gängtillhörighet och att han skulle ha nåt med mordet att göra.

Andra mord och mordförsök

Flera av åtalade för skjutningen på Vårväderstorget är också misstänkta för mordförsök på Jaegerdorffsplatsen som dock på grund av bristande bevisning blivit vapenbrott i åtalet. En är också åtalad för mord på Väderkvarnsgatan, en annan för misshandel på Väderkvarnsgatan och flera av dem är åtalade för vapenbrott på Såggatan och Lotsgatan. Flera är också åtalade för narkotikabrott. En hel del av de åtalade förnekade gängtillhörighet, men de medger oftast också att de känner gängmedlemmar.

För flera personer finns också kopplingar till den den tidigare existerande politiska organisationen Pantrarna. Det är något som varit vanligt i både Vårvädersligan och Friskvädersnätverket. Sannolikt finns också kopplingar till Neutrala Föreningen men där har jag inga belägg. Föreningen har dock beskjutits ett antal gånger och de aktiva i föreningen är främst ungdomar med somalisk bakgrund. Ett antal av de åtalade liksom ett par av måltavlorna för skottlossningen tränade också tillsammans i Solväders FC.

Domar

Alla åtta åtalade dömdes till långa straff i tingsrätten. Två dömdes till livstid och 4 stycken till 14 års fängelse.

Livstids fängelse

Adam Abdulahi – Livstids fängelse samt utvisning för mord, mordförsök, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Han är dansk medborgare. Han förekommer under 4 avsnitt i belastningsregistret. Utöver trafikförseelser dömdes han den 16 december 2011 av Hovrätten för Västra Sverige för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling till fängelse i 2 år och 6 månader. Verkställigheten påbörjades den 6 februari 2012 och överflyttades till Danmark den 4 maj 2012. Uppgift om villkorlig frigivning saknas

Ahmed Warsame – Livstids fängelse för mord, mordförsök och hot mot tjänsteman. Tidigare ostraffad.

14 års fängelse

Onur Corap – 14 års fängelse för mord (Vårväderstorget och Väderkvarnsgatan), mordförsök och hot mot tjänsteman. Frikänd för grovt vapenbrott. Han förekommer under 2 avsnitt i belastningsregistret avseende hot mot tjänsteman och snatteri och i båda fall meddelades han åtalsunderlåtelse.

Josef Hällgren – 14 års fängelse för mord, försök till mord, narkotikabrott, grovt narkotikabrott. Frikänd för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling. Han förekommer under 6 avsnitt i belastningsregistret men har inte tidigare erhållit en kriminalvårdspåföljd.

Jonis Adan – 14 års fängelse för mord, mordförsök, grovt narkotikabrott, narkotikabrott, grovt vapenbrott.  Han förekommer under 4 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast den 23 september 2014 av Hovrätten för Västra Sverige för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i fem månader. Han frigavs villkorligt den 29 december 2014 med en återstående strafftid om 1 månad och 20 dagar.

Ih@b L0uz – 14 års fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Han förekommer under 2 avsnitt i belastningsregistret avseende ringa narkotikabrott och trafikbrott och påföljden har bestämts till böter vid båda tillfällena.

Kortare straff

Khalid Ali Mohamed – 10 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt narkotikabrott, narkotikabrott, misshandel. Han förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret avseende ett narkotikabrott som ledde till böter.

Sakeriye Ahmed – 7 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Förekommer inte tidigare i belastningsregistret. Han var 18 år vid tidpunkten för gärningarna.

Förutom morden på Vårväderstorget gäller domen också för ett mord på Väderkvarnsgatan och en del andra händelser som narkotikatransport från Halmstad. De som fått lägre straff är de som bara är dömda för medhjälp. Hänsyn har också tagits till åldern på gärningsmannen när brottet begicks.

Samtliga dömda överklagade domarna.

Hovrätten

För fem av de sju som dömdes fastställde hovrätten de straff som tingsrätten dömde ut. Det betyder att två av männen dömdes till livstids fängelse, två till 14 års fängelse och en fick 10 års fängelse. För två av männen sänkte hovrätten straffet med två år vardera, till 12 respektive fem års fängelse. I det ena fallet beror ändringen på mannens ålder, i det andra på att mannen haft en underordnad roll och att samtliga delar av gärningspåståendet inte är bevisade. En person, Ih@b L0uz, frikändes helt.

Oförändrade straff
  • Adam Abdulahi (Dansken) – livstids fängelse samt utvisning för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Han är dansk medborgare.
  • Ahmed Warsame (Silence) – livstids fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan och hot mot tjänsteman. Tidigare ostraffad.
  • Onur Corap – 14 års fängelse för mord (Väderkvarnsgatan), för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan,  grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman.
  • Jonis Adan – 14 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan och narkotikabrott.
  • Khalid Ali Mohamed – 10 års fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.
Sänkta straff
  • Josef Hällgren – 12 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan, narkotikabrott och grovt narkotikabrott.
  • Sakeriye Ahmed – 5 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!