Bilfifflarna i Dalsland

Totalt 15 personer har åtalats i en härva med fiffel och båg med bilar och bilhandel. De är åtalade som hör hemma i bl.a. Mellerud, Vänersborg, Uddevalla och Borås misstänks för grova bedrägerier, olaga tvång, penningtvätt, utpressning och grovt olovligt förfogande.

Huvudmannen

Huvudmannen Roger Grauengaard som idag är 35-år gammal var tidigare en central person i Bandidos MC Trestad. Han sak enligt media ha lämnat mc-gänget i good standing vilket sannolikt innebär att han betalat en summa pengar. Idag är han bosatt i Mellerud i Dalsland och verkar vara ägare av ett mindre företag, Grauengaard Group AB.

Han är åtalad för 29 grova bedrägerier, olovligt förfogande, tre fall av utpressning, olaga tvång, misshandel, skadegörelse, ofredande och hemfridsbrott. Dömdes senast i maj 2021 till ett års fängelse för bedrägerier och häleri. Har tidigare bland annat begått brott tillsammans med en av de nu medåtalade, en 50-årig man från Karlstad.

De centrala figurerna

En idag 50-årig man från Karlstad är åtalad för medhjälp till grovt bedrägeri. Dömdes till skyddstillsyn i juni 2020 för grovt häleri och i april 2018 för mindre grovt människorov och utpressningsförsök till fängelse i 2,5 år. Har kopplingar till Bandidos MC.

I flera av de brott som åtalen gäller samverkade den 35-årige mannen och den 50-årige mannen med en idag 28-årig man från Uddevalla vid namn Rob#n Qv@rfordt som tidigare arbetade på Idealbilar i Uddevalla AB. Han är åtalad för tre grova bedrägerier. Åtalades vid Uddevalla tingsrätt även 30 november 2021 för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det åtalet ska tas upp som en separat del under den nu aktuella rättegången. Tidigare ostraffad.

Rob#n Qv@rfordts familj är ägare av Idealbilar i Uddevalla AB. Den 11 september besköts bilfirman. Ett 30-tal skott avfyrades av någon mot byggnader och fordon. 3 bilar skadades. Skjutningen har väl sannolikt en koppling till åtalet. Bilfirman har ingen som helst koppling till bedrägerihärvan. I juli i år brann en annan bilfirma i Uddevalla, Most Wanted Cars, ner. Rykten har gjort gällande att den firman varit inblandade i Grauengaards skumma bilaffärer. Ingen från den firman återfinns dock bland de åtalade.

En idag 43-årig man från Borås är åtalad för bedrägeri, medhjälp till bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri. Dömdes 2012 för misshandel, vållande till kroppsskada, olovligt förfogande, grovt skattebrott och dopningsbrott till fängelse i 4,5 år. Hovrätten ogillade ett av misshandelsfallen, men skärpte fängelsestraffet med fyra månader.

Brotten

35-åringen ska ensam eller tillsammans med annan genom olika löften lurat 15 personer att teckna kreditavtal, blancolån och signera lån med sina bank-id:n. För pengarna, mellan 80 000 och 579 000 kronor vid varje tillfälle, har det köpts bilar och vattenskotrar. Bilarna har sedan sålts vidare till överpris. Minst en bil har förts ut ur Sverige till Tyskland.

Löftena till målsägandena innebar att 34-åringen skulle lösa lånen om några dagar. Tills lånen var lösta lovade han att stå för avbetalningarna. Något han aldrig gjorde. Inte heller löste han in några lån. Flera av de målsägande som lurats på sina bilar ska ha blivit utsatta för hot och utpressning. Även Uddevallamannen uppger i förhör att han ska ha blivit hotad.

Bilaffärerna har i huvudsak förmedlats genom Uddevallabon, via 43-åringen i Borås, en 26-åring i Vänersborg och en 30-åring i Mellerud. De har alla kopplingar till olika bilfirmor. Den 26-årige mannen är åtalad för medhjälp till grovt bedrägeri. 30-åringen från Mellerud är åtalad för två medhjälp till grovt bedrägeri. Bägge två är tidigare ostraffade.

Vid några tillfällen har låntagarna skrivits som ägare till fordonen medan 35-åringen förfogat över bilarna eller så har han mot ersättning förmedlat dem till en 51-årig dalslänning, Gl*nnon Er#ksson, som driver företag inom fordonsbranschen. Fordonen har även hanterats av en 37-årig kvinna från Dalsland och en 40-årig man som även han är från Dalsland.

Den 51-årige mannen är åtalad för elva grova bedrägerier och utpressning. Mannen som är 40-år gammal är åtalad för fem häleribrott och medhjälp till bedrägeri. Den 37-åriga kvinnan är åtalad för tre häleribrott och medhjälp till bedrägeri. De är alla tre tidigare ostraffade.

Andra åtalade

En 27-årig man från Dalsland är åtalad för penningtvättsbrott för att ha upplåtit sitt bankkonto till den 35-årige huvudmannen. Bland annat tidigare dömd, 2017, för olovlig befattning med smuggelgods som gav villkorlig dom med samhällstjänst, 175 timmar. Domen fastställdes av hovrätten 2018.

En 29-årig man från Vänersborg  är för sin del åtalad för penningtvättsbrott. Han dömdes senast i april 2021 för rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till dagsböter, sammanlagt 14 700 kronor. Tidigare även dömd för smuggling av alkohol till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

En idag 34-årig man från Dalsland är åtalad för tre grova bedrägerier  samt penningtvättsbrott. Tidigare bötfälld för fortkörning.

En 23-årig man från Vänersborg är åtalad för penningtvättsbrott, en 34-årig man från Trollhättan är talad för tre grova bedrägerier och 20-årig kvinna från Bohuslän är åtalad för medhjälp till grovt bedrägeri. Alla tre är tidigare ostraffad.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!