Över 100 kilo narkotika smugglades bakom lastpallar

Tullinspektörerna fattade misstanke mot en långtradare i Norra hamnen i Malmö. Vid en närmare kontroll hittades stora mängder narkotika som smugglarna försökt dölja i väskor bakom avsågade lastpallar. Det var kokain, amfetamin och ketamin till ett beräknat värde i missbrukarledet på drygt 38 miljoner kronor. Nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Tidigt på morgonen den 19 juni stoppade tullpersonalen en långtradare som anlänt med färjan från Travemünde till Norra hamnen i Malmö. Chauffören uppträdde märkligt så inspektörerna bestämde sig för att kontrollera fordonsekipaget närmare. När de öppnade en av sidolådorna på trailern, där lastpallar brukar förvaras, upptäckte de att träpallarna var avsågade. Bakom lastpallarna låg det väskor, påsar och lådor som innehöll stora mängder kokain, amfetamin och ketamin.

– Det kan tyckas lite märkligt att man smugglar narkotika på det här sättet men sidolådorna är lättåtkomliga från utsidan. Då kan chauffören hävda sin oskuld och att någon annan måste ha lagt dit den olagliga lasten, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullkriminalen Syd, i ett pressmeddelande.

Grov narkotikasmuggling

Dragbilen och trailern ägs av ett företag i Slovenien och chauffören kommer från ett land på Balkan. Lasten bestod av metallrör som skulle transporteras till ett svenskt företag. Chauffören hävdar i förhör att han inte kände till att det fanns narkotika i sidolådorna på trailern men det tror inte tullkriminalens utredare på. Mannen har lämnat motstridiga uppgifter och hans körschema bedöms som märkligt.

Förundersökningsledaren, kammaråklagare Anna Broomé vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, håller med. I onsdags åtalade hon därför chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Värde drygt 38 miljoner

Narkotikan som hittades i trailern visade sig efter analys bestå av nästan 20 kilo kokain, drygt 93 kilo amfetamin och 5 kilo ketamin. Det sammanlagda värdet i missbrukarledet beräknas till drygt 38 miljoner kronor.

– Ketamin är ett narkotiskt läkemedel som tidigare använts av veterinärer för att bedöva hästar. Tyvärr har det dykt upp starkare varianter av Ketamin i blandningar med andra narkotiska substanser som till exempel MDMA, säger Erik Friberg.

Ketamin, eller Ket som drogen kallas i missbrukarleden, är beroendeframkallande. Drogen minskar känslorna i kroppen, kan förändra uppfattningen av tid och rum och få missbrukaren att hallucinera. Därför har den blivit allt vanligare i olika partydroger.

Läs mer om smuggling