Är kvantfysiken socialistisk?

Boknytt
Helgoland
Carlo Rovelli
Fri Tanke

Det är den förstås inte. Socialistisk. Men den italienske teoretiske fysikern Carlos Rovelli avslutar sin för vanligt folk (som mig) nästan obegripliga bok med namn från en tysk ö, där ett tankegenombrott i ämnet skedde; Helgoland – Den relationella tolkningen av kvantfysiken med följande rader:

 Sålunda har allt det vi har åstadkommit genom århundradena kommit till i ett nätverk av utbyten. Sålunda är en politik baserad på samarbete vettigare och effektivare än en som grundar sig på konkurrens.

Hela den ”kalla” mekanistiska västerländska fysiken och filosofin undergrävs av den nya kvantfysiken. Den är mer luddig, och har beröringspunkter med hinduism, buddhism och annan österländsk filosofi. Världen består inte av tydliga fasta materiella ”gryn” med massa och rörelse. Världsalltet är mer av ett sammanhängande nätverk med knutpunkter. Ordet till bok-bästsäljaren Rovelli:

   Den bästa beskrivningen av verkligheten som vi har kommit fram till formuleras i termer av händelser som väver ett nätverk av interaktioner. ´Tingen´ är inget annat än kortlivade noder i detta nätverk. Deras egenskaper bestäms först i interaktionsögonblicket och existerar bara i relation till något annat: varje enskilt ting är bara något som speglas i andra ting…Världen består inte av individuella objekt utan av relationer…processer, händelser, korrelationer.

Buddha & Lenin

Gamla förlegade tankar faller: dualism, materialism, idealism, individualism före kollektivism, kropp och själ, subjekt-objekt, materia-ande, verklighet-tanke, fysiskt-mentalt/psykiskt .., isolerade element. ”Det är relationer och interaktioner, inte ting, som bygger upp världen.” Alltså det kollektiva, inte det individuella.

Carlos Rovelli lyfter fram likasinnade tänkare som Mach och Bogdanov (och hinduismklassikern Nagarjuna och buddhistfilosofins – dhamma). Han kritiserar Lenins dogmatiska, gammaldagsfysiska materialism. Men han står närmare Marx och Engels.

Det flumtänk som olyckligtvis uppstått kring kvantvärlden tar författaren avstånd ifrån. Och kvant-sammanflätningen av två föremål som verkar kommunicera på långa avstånd glömmer att observatören är en tredje part (där begriper jag nada). Och glöm tanken att detta fenomen skulle ge oss möjlighet att kommunicera själva på långa avstånd (som mellan jorden och en avlägsen planet vi koloniserat). Trist.

Ta denna recension med en stor nypa salt. Jag begriper verkligen inte allt. Men jag håller med författaren Carlos Rovellis fascinerande beskrivning av kvantvärlden. Och som han påpekar; ”Att samtliga universums beståndsdelar är sammanflätade är en svindlande tanke”.

Hans Norebrink

 

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!