Skjutning och polisinsats i Strängnäs

Natten till torsdag vid 3-tiden sköts det flera skott mot en bostad i området Ulvhäll i Strängnäs. Ingen skadades vid skjutningen men polisen inledde en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott.

Den tycks ha gett dem en del ledtrådar (dvs om sakerna hör ihop) för idag, måndag, har de slagit till mot en en företagslokal i samma stadsdel. Närmare bestämt mot en företagslokal i Strängnäs Hantverksby AB. Vid tillslaget hittade polisen 100 kilo amfetamin och 90 kilo hasch. Enligt Expressen ska lagret tillhöra den kurdiska rävens kriminella organisation som kallas Nätverk Foxtrot. Om det är sant är oklart och polisen vill inte uttala sig.

Det företag som ska vara berört är Eddies Billackering AB som i huvudsak ägs av FTB Network Technologies AB.

Enligt SVT är insatsen i Strängnäs bara en av många insatser som hänger ihop med varandra. Det minskar väl sannolikheten för att skjutningen och narkotikabeslaget i Strängnäs hör ihop.

Andra narkotikabrott

Kanske kan tillslaget också ha en koppling till ett tidigare narkotikaärende där två personer från Strängnäs är misstänkta för inblandning i en narkotikahärva med 200 kilo cannabis. En person är häktad som misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. De två från Strängnäs är häktade misstänka för medhjälp till försök till grovt narkotikabrott. Härvan avslöjades strax före jul 2022 vid ett tillslag i Järna. Narkotikan smugglades in via Öresundsbron dagen före tillslaget.

Det nämnda brottet är dock inte det enda där Strängnäsbor misstänks för narkotikahantering. I en lagerlokal i Strängnäs, en lägenhet i Södertälje och två olika bilar hittade polisen cannabis, kokain och amfetamin med ett  gatuvärde på drygt 58 miljoner kronor. Två män, den ene från Strängnäs kommun, åtalades i mitten av december. I mitten av februari åtalades en skolanställd från Strängnäs för att ha transporterat 5 kilo narkotika till Norrland.

Hösten 2021 gjordes också ett annat stort narkotikabeslag på hela 440 kilo narkotika i Södertälje och Strängnäs. Två män tycks ha åtalats i samband med det. En 43-åring från Södertälje och en 25-åring.

Strängnäs Hantverksby AB ägs av Leif-Ivan Karlsson som i media kallas superentreprenör. Han är involverad i 13 olika företag, en majoritet av dem fastighetsföretag och bilhandelsföretag. Inga större företag så epitetet superentreprenör förefaller något överdrivet. Han är sannolikt inte inblandad i narkotikahanteringen.