Åtal för två dråp i Ulricehamn

Förra veckan väckte åklagare Martin Svensson åtal mot en 22-årig man i Borås tingsrätt för dråp i två fall, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Händelsen skedde i Ulricehamn natten mot den 14 september 2022. Två personer hade klättrat in via en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus för att råna och angripa den som bodde där. Ytterligare två personer hade tagit sig upp i trappan och in i lägenheten. Två av inkräktarna, Lour@ns Alwak*d och Moh@mmad Abo H@mad, blev dödade av lägenhetsinnehavaren.

Lägenhetsinnehavaren som heter N0@h Börj*ss0n är åtalad för dråp alternativt synnerligen grov misshandel samt för narkotikabrott. Detta då han innehaft 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts, Enligt polisen i överlåtelsesyfte. Han åtalas för dråp då han anses ha befunnit sig i en situation när han behövde försvara sig. Dock menar åklagaren att han tog till för mycket våld.

– Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess. Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp, säger senior åklagare Martin Svensson.

Andra åtal

Två personer, Al*x@nder And*rss0n och Ab@s Q0rb@n#, är åtalade för försök till grovt rån och rån samma tid och plats. Den förstnämnde är också åtalad för misshandel vi ett annat tillfälle. Båda två för narkotikabrott vid ett par andra tillfällen. Y@sm#na Md*way* är åtalad för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling, grovt brott då hon varit delaktig i planeringen.

Polisinspektör Malin Kannius har lett den utredningsgrupp inom lokalpolisområde Borås som har jobbat med ärendet.

– Det har varit ett gediget polisarbete där vi har hållit ett stort antal förhör. Mycket bevismaterial är genomgånget. Framför allt har det vi hittat i mobiltelefoner hjälpt oss, säger hon.

Den nu åtalade unge mannen är tidigare dömd. Han straffades för några år sen med dagsböter för att kört bil kokainpåverkad. Kort efter att det straffet dömts ut kontrollerades en annan bil efter ett larm om fler påverkade personer i en bil. En av männen i bilen var den nu mordmisstänkte mannen. Mannen kunde den gången kopplas till en kniv och till cannabis som hittades i bilen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!